Najnovije vesti

APEL MUP GRAĐANIMA DA NE SPALJUJU NISKO RASTINJE: Veoma lako može doći do požara koji bi ugrozio živote ljudi
Foto: T.Ilić

saopštenje

APEL MUP GRAĐANIMA DA NE SPALJUJU NISKO RASTINJE: Veoma lako može doći do požara koji bi ugrozio živote ljudi

Srbija

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je danas na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima zbog opasnosti od požara koje može da ugrozi živote i zdravlje drugih ljudi, kao i da nanese štetu životnoj sredini.

Kako se navodi u saopštenju, tokom prošle godine u Srbiji evidentirana su ukupno 27.333 vanredna događaja, od kojih su 21.323 bili požari.

Od tog broja, 12.104 požara nastali su na otvorenom i čine polovinu svih požara koji se evidentiraju u toku godine.

komunalna policija, komunalna milicija
foto: Beoinfo

Prošle godine je u požarima na otvorenom život izgubilo pet ljudi, 10 osoba je povređeno, a u toku akcije gašenja povređeno je petoro pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Od početka godine evidentirano je 6.933 požara od kojih je 3.696 požara nastalo na otvorenom prostoru. U tim požarima život su izgubile dve osobe, a devetoro su zadobili povrede.

MUP podseća da se požari na otvorenom brzo šire i zahvataju velike površine, kao i da predstavljaju pretnju za živote i zdravlje ljudi i prouzrokuju štete na materijalnim i kulturnim dobrima, te na životnoj sredini.

Takođe, takvi požari, ukoliko se dogode u blizini saobraćajnica, mogu uticati na bezbedno odvijanje saobraćaja i nastanak saobraćajnih nezgoda.

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom i biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Za fizička lica kazna je 10.000 dinara, kao i njegova obaveza da nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja.

Tim zakonom zabranjuje se i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje te odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...