Najnovije vesti

Grad Subotica obeležio osamdesetu godišnjicu početka fašističke okupacije 1941.
Foto: Grad Subotica

Grad Subotica obeležio osamdesetu godišnjicu početka fašističke okupacije 1941.

Srbija

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, prisustvovao je u subotu, 17. aprila, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, pomenu kelebijskim Srbima, koji su ubijeni u aprilu 1941. godine, nakon što su Suboticu okupirale fašističke snage Mikloša Hortija. Tom prilikom, gradonačelnik Bakić je položio venac na spomenik stradalima, a nakon odavanja počasti, on je prisustvovao parastosu koji je služilo sveštenstvo Eparhije bačke.

Subotica, godišnjica okupacije
foto: Grad Subotica

U svom obraćanju okupljenima, među kojima je bio veliki broj potomaka stradalih, gradonačelnik Bakić je posebno istakao: „Na ovom mestu, počiva dvadeset i dvoje ljudi, domaćina sa Кelebije. Neki od njih ubijeni su zajedno sa svojim sinovima, a najmlađa žrtva imala je samo sedamnaest godina. Neke porodice su ugašene ovim zločinom, a sve to je predugo prekrivao zaborav.

Subotica, godišnjica okupacije
foto: Grad Subotica

Grad Subotica ovim pomenom obeležava osamdesetu godišnjicu početka okupacije u Drugom svetskom ratu, perioda najvećeg zla u istoriji ovog prostora. Zla koje se nikada ne sme zaboraviti i koje se uvek mora iznova osuditi, da se ne bi više nikada ponovilo.

Subotica, godišnjica okupacije
foto: Grad Subotica

Pravda je stigla većinu podstrekača, nalogodavaca i izvršilaca strašnih zločina u okupiranoj Bačkoj. Zločince osuđujemo i njihova imena predajemo večnoj sramoti, a danas se sećamo i onih koji nisu ubijali i pljačkali svoje komšije, već su ih branili rizikujući sopstveni život, poput Antala Кiša iz Novog Žednika ili Janoša Curnoviča iz Višnjevca.

Subotica, godišnjica okupacije
foto: Grad Subotica

Na takvim primerima i na ličnostima poput Endrea Bajči-Žilinskog i Pala Telekija, danas gradimo najbolje odnose Srbije i Mađarske. Sećajući se svake žrtve i osuđujući svakog zločinca, iz tragične prošlosti od pre osamdeset godina, izvlačimo pouke da je važno da u budućnost idemo zajedno, kao prijatelji i saradnici, na korist oba naroda.“

Subotica, godišnjica okupacije
foto: Grad Subotica

Spomenik ubijenim kelebijskim Srbima podigli su njihovi potomci, nakon rata, kada su žrtve identifikovane i dostojno sahranjene. Povodom obeležavanja osamdeset godina od zločina iz 1941. spomenik i njegovo neposredno okruženje uredilo je Udruženje Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“ koje je bilo i domaćin komemorativne svečanosti. Na pomenu je, osim gradonačelnika Stevana Bakića, počast žrtvama polaganjem venca odao i načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov, kao i Upravni odbor pomenutog udruženja. Parastosu su prisustvovali i članovi Gradskog veća Srđan Samardžić i Ilija Đukanović, šef kabineta gradonačelnika Sava Stambolić, sekretar Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave Petar Pantelinac i upravnik Muzeja prisajedinjenja iz Novog Sada, nekadašnji direktor Istorijskog arhiva Subotica Zoran Veljanović.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...