DESET GODINA MUZEJA JEZIKA I PISMA: U Tršiću se obeležava lep jubilej FOTO
Foto: Kurir/T.I.

DVODNEVNI PROGRAM

DESET GODINA MUZEJA JEZIKA I PISMA: U Tršiću se obeležava lep jubilej FOTO

Srbija -

Povodom deset godina postojanja Muzeja jezika i pisma u Tršiću, danas je počeo dvodnevni program "Dani Muzeja jezika i pisma", u organizaciji lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić".

U podne je postavku zvanično otvorio dr Branko Zlatković, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost, a prvoga dana priređena je izložba "Pisanje, štampanje, digitalizacija - promene zajednica i zamišljanja", autorke Ane Čugurović, kustosa etnologa–antropologa u Centru za kulturu. Ona je izdvojila te tri prekretnice u istoriji vezane za jezik koje su promenile celokupno društvo i na različite načine širile zajedništvo stvarajući nove i drugačije veze među ljudima i utičući na njihova sećanja i planove, poimanje vremena i blizine. Muzej jezika i pisma otvoren je 21. aprila 2011. godine, na kraju programa.

Tršić
foto: Kurir/T.I.

"Godine knjige i jezika", podsetila je Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu, dodajući da je jezik je živ i da se kroz različite načine izučava, kao što je to radio i sam Vuk Karadžić, kroz izučavanje i upoređivanje narodnog i književnog jezika.

"Kulturni identitet jednog naroda je jezik i zato je značajno što mi imamo ovakav muzej", istakla je ona.

Tršić
foto: Kurir/T.I.

U ime grada u Tršiću je bio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, koji je prisustvovao i otvaranju Muzeja pre jedne decenije. On je kazao da je Vukovo rodno selo mesto gde se izučavaju naš jezik, pismo, običaji i kultura i podsetio da je Muzej organizovao mnoge izložbe i u drugim gradovima Srbije, ali i inostranstvu, Ljubljani, Beču, Hamburgu, Frankfurtu, Moskvi, Solunu, a ugostio druge muzeje koji su se predstavljali svojim programima.

"Jezik jeste neodvojiv od naroda i ma gde bili prema njemu se moramo odnositi kao prema nečemu našem ličnom, poštovati ga u svakoj prilici. Vuk je rekao da su tri najsvetije stvari za jedan narod zakoni, jezik i običaji, a mi danas u Tršiću imamo naučno-obrazovni kulturni centar gde mladi iz zemlje i dijaspore mogu u najboljim uslovima izučavati naš jezik", kazao je on.

Tršić
foto: Kurir/T.I.

Sutra će putem zum platforme biće održano onlajn predavanje "Iz usta naroda u pero velikog pisca" o kratkim govornim formama u delu "Znakovi pored puta" nobelovca Ive Andrića. Predavač je prof. emeritus dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, a svi zainteresovani moći će da se uključe i prisustvuju predavanju pošto će pristupni link biti objavljen na fejsbuk stranici Centra za kulturu.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track