Obnovljen spomen-park na valjevskom Vidraku
Foto: KURIR

Obnovljen spomen-park na valjevskom Vidraku

Srbija -
Radovi su trajali dva i po meseca, a sa 6,5 miliona dinara finansirali su ih Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije i Direkcija za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga

VALJEVO - U Valjevu je obnovljen partizanski spomen-park na brdu Vidrak. Tokom radova na sanaciji i parternom uređenju spomen-parka na Vidraku, površine oko tri hektara, najviše je potrošeno na rekonstrukciju spomenika Borcima revolucije 1941-45. u liku partizanskog heroja Stevana Filipovića - rad hrvatskog vajara Vojina Bakića.

Radovi su trajali dva i po meseca, a sa 6,5 miliona dinara finansirali su ih Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije i Direkcija za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom 1998. godine.

Preuređen je i objekat na parking prostoru u kojem su se nekada prodavali suveniri. Tom objektu treba odrediti novu namenu.

Vesna Aleksić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu rekla je novinarima kako je to prva faza uređenja, a "od lokalne vlasti i od njene spremnosti da izdvoji novac zavisi kada će biti sanirane staze i postavljena nova oprema".Spomen-park na Vidraku je 1960. godine otvorio visoki jugoslovenski partijski i državni funkcioner Edvard Kardelj.

Sa prostora na Vidraku, na kojem je postavljen Bakićev spomenik Svetanu Filipoviću od specijalne legure aluminijuma, iseljeno je staro groblje na kojem su 1914/15. sahranjivani poginuli i umrli od tifusa u Prvom svetskom ratu, lečeni u Valjevskoj bolnici.

Među njima i slikarka Nadežda Petrović (1873, Čačak-1915, Valjevo), dobrovoljna bolničarka, čiji su posmrtni ostaci docnije preneti u rodni Čačak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track