ČAČANSKA KOVID BOLNICA: 102 novozaražena u Moravičkom okrugu, 3 pacijenta preminula, ponovo vakcinacija bez zakazivanja
Foto: RINA

13 bolesnika u respiratornom centru

ČAČANSKA KOVID BOLNICA: 102 novozaražena u Moravičkom okrugu, 3 pacijenta preminula, ponovo vakcinacija bez zakazivanja

Srbija -

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminula su tri pacijenta, žena i muškarac iz Čačka (73 i 69) i muškarac iz Ivanjice (58).

U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminula 391 osoba koja je lečena od korone, od kojih je 279 iz Čačka.

U respiratornom centru smešteno je 13 najtežih bolesnika, a niko nije priključen na mehaničku ventilaciju. U kovid paviljonima trenutno je hospitalizovan 131 pacijent, šest više nego juče.

U protekla 24 sata na bolničko lečenje primljeno je 14 pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom, a četvoro ih je otpušteno na kućno lečenje. Bio je jedan transport u ivanjičku bolnicu.

U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče je evidentirano 126 pregleda, od čega 58 prvih. Dan pre toga bila su 44 prva i 50 kontrolnih pregleda.

U Moravičkom okrugu testirano je 314 osoba, od kojih 102 imaju pozitivan PCR nalaz. Od 170 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 56, iz Gornjeg Milanovca od 47 uzoraka pozitivnih je 12, iz Lučana od 40 uzoraka pozitivnih je 13 i iz Ivanjice od 57 uzoraka pozitivnih je 21.

Ponovo vakcinacija bez zakazivanja

Prema podacima Radnog tima za praćenje širenja epidemije u protekla tri dana u Čačku je ukupno vakcinisano 1.320 građana, a revakcinisano njih 765.

vakcinacija, Čačak
foto: Kurir/D.Č.

Prvu dozi primilo je 869 osoba koje su imale zakazanu imunizaciju i 451 koja je tu mogućnost iskoristila bez prethodnog zakazivanja.

- Ponovo se vraćamo na režim imunizacije stanovništva na terotoriji Moravičkog okruga bez zakazivanja preko portala eUprava. Građani koji su ranije dobili termin imunizacije, biće vakcinisani prema tom redosledu. U Moravičkom okrugu (Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani) do sada je dato više od 85.000 doza i nisu zabeležene teške reakcije u vidu višednevne visokie teperature, groznice i slično - izjavio je dr Aksentije Tošić direktor čačanskog Zavoda za javno zdravlje.

Preliminarni podaci pokazuju da je makar jednu dozu cepiva primilo oko 28.700 Čačana (29,7 odsto punoletnog stanovništva), a obe blizu 23.000 ljudi (oko 23,5 odsto).

Imunizacija vakcinama “Fajzer“ i “Sputnjik“ nastavlja se i narednih dana, a sredinom sedmice u Čačak, odnodno Moravički okrug, trebalo bi da stigne i novi kontigent “Sinofarma“.

(Kurir.rs/D.Č.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track