POSTAVLJENO 30 NOVIH KONTEJNERA ZA RECIKLAŽU STAKLA: Varvarin dobio zvona za tegle i flaše
Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Novi ekološki projekat opštine Varvarin

POSTAVLJENO 30 NOVIH KONTEJNERA ZA RECIKLAŽU STAKLA: Varvarin dobio zvona za tegle i flaše

Srbija -

VARVARIN - Stanovnici pomoravske varošice Varvarina od danas će staklenu ambalažu iz svojih domaćinstava odlagati u namenske kontejnere i tako doprineti odgovornom upravljanju ovim otpadom i zaštiti životne sredine.

Projektom „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ 30 kontejnera u obliku zvona raspoređeno je na ulicama Varvarina, a građani i ugostitelji pozvani su da u njih ubace iskorišćene prazne flaše i tegle, kako bi sprečili da ovaj ambalažni otpad završi na deponijama. Projekat u Srbiji kroz saradnju sa odabranim gradovima i opštinama sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), zajedno sa kompanijom Sekopak i uz finansijsku podršku Apatinske pivare.

tegle
foto: Profimedia

Prema rečima zamenika predsednika opštine Varvarin Dejana Milanovića zvona za reciklažu stakla će doprineti unapređenju i lakšoj primeni ekoloških navika građana Varvarina.

-Dugogodišnja saradnja koju negujemo sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u oblastima zagađenja, reciklaže i zaštite životne sredine prethodila je realizaciji ovog projekta i izuzetna nam je čast što u istom duhu nastavljamo u partnerstvu da radimo na unapređenju kvaliteta života građana Varvarina“, kaže zamenik predsednice opštine.

tegle, prazne tegle, april 2020
foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Za sprovođenje projekta na terenu, praćenje popunjenosti i dinamike pražnjenja staklene ambalaže iz zvona zaduženo je JKP Varvarin.

U projektu učestvuje 14 gradova i opština iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a ukupno 600 zvona za reciklažu stakla postavljeno je u Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track