MEŠTANI SELA OKO VRANJA SE MASOVNO VAKCINIŠU: Verujemo da će nas vakcina zaštiti od bolesti
Foto: T.S.

akcija

MEŠTANI SELA OKO VRANJA SE MASOVNO VAKCINIŠU: Verujemo da će nas vakcina zaštiti od bolesti

Srbija -

u mestu Vlas i okolnim selima 293 stanovnika je primilo prvu i drugu dozu vakcine - 80 će svoju prvu dozu vakcine primiti danas i sutra.

Masovna vakcinacija stanovništva u Vlasu i okolnim selima počela je 28. januara ove godine kada su se meštani vakcinisali zajedno sa zdravstvenim radnicima u zdravstvenoj stanici Vlase i traje u kontinuitetu do danas kada se očekuje da 40 građana primi prvu dozu kineske vakcine Sinofarm, koliko će biti vakcinisano i sutra.

"U Vlasu i okolnim selima ima mnogo zainteresovanih, 40 meštana se prijavilo da danas primi prvu dozu i sutra će isto 40 građana doći da se vakcinišu prvom dozom u našoj zdravstvenoj stanici. Najznačajniji efekat vakcinacije jeste podizanje imuniteta kod ljudi i ono što je važno, sticanjem kolektivnog imuniteta kada više od 60 posto građana bude vakcinisano moći ćemo da prekinemo lanac i zaustavimo prenošenje virusa kod ljudi, sa čoveka na čoveka", rekla je upravnica Doma zdravlja Vranje, dr Marina Džikić i dodala.

Vranje, vakcinacija, sela, Vlas, imunizacija, korona, Kovid 19
foto: T. S.

"Zahvaljujem se stanovnicima Poljanice što su se odazvali i shvatili značaj vakcinisanja. Dosadašnja iskustva u vakcinaciji protiv Kovida 19, pokazala su da se nakon vakcinacije kod građana javljaju blage reakcije, u vidu bola ruke, sufebrilnost sa temperaturom od 37, 2 do 37,5 celizujusovih stepeni i moguća je malaksalost u trajanju do 24 sata. Ono što moram ovom prilikom da istaknem je da uporedo sa vakcincijom protiv Kovida 19 ide i vakcinacija dece od teških zaraznih bolesti koje su zakonom obavezne, tako da se i redovna imunizacija odvija premu rasporedu", istakla je dr Marina Džikić. "U Vranju je oko 21 hiljada građana vakcinisana prvom dozom, dok je oko 17. 500 onih koji su primili obe doze vakcine. Smanjen je broj prvih pregleda u Kovid ambulantama, smanjen je i broj pacijenata u Kovid bolnici koji su nalečenju, te zato Zdravstveni centar Vranje sada ima samo jednu aktivnu Kovid bolnicu, za razliku od vremena kada smo imali 4 Kovid bolnice u sistemu.

Počele su da rade i nonkovid ambulante u našim zdravstvenim ambulantama u selima: Dubnica, Ćukovac, Vrtogoš, Rataje, Barelić i Kriva Feja. Ambulanta u Donjem Vranju zbog smanjenog broja pacijenata iz tog dela grada, danas prestaje sa radom i svi pacijenti će se od danas javljati kod svojih izabranih lekara u Službu za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva (Opšta praksa) u Domu zdravlja u Vranju." - naglasila je danas upravnica Doma zdravlja Vranje, dr Marina Džikić.

Nikolić Dobrica iz Golemog sela, iz mahale Bajndol, danas je poranila kako bi u zdravstvenoj stanici Vlase primila prvu dozu vakcine: "Suprug je vakcinisan, a sada sam i ja došla da se vakcinišem. Šećeraš sam, primam insulin i hoću da se zaštitim. Nisam se do sada zarazila i verujem da će vakcina da me zaštiti.".

"Hoću da primim vakcinu jer neću da zarazim sebe, sve oko mene i neću da zarazim svoju decu." - rekla je Bojana Đorđević, ima 31 godinu, majka je dvoje dece, ćerkica starih 10 i 9 godina, čiji se suprug isto danas vakciniše. Dragan Dimčić iz Golemog sela odlučio je da se vakciniše danas, kako kaže, čisto zbog zdravlja. Smatra da je gojazan, ima 57 godina i želi da se zaštiti.

Obe doze vakcine do sada je u zdravstvenoj stanici Vlase primilo 293 meštana primilo Danas je u selu Moštanica realizovana revakcinacija i vakcinacija 26 meštana ovog sela. Kurir.rs/ T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track