TAКTIČКI КURS CIVILNO VOJNE SARADNJE: Uspešna saradnja Generalštaba Vojske Srbije i grada Кruševca
Foto: Ž.M.

obuka

TAКTIČКI КURS CIVILNO VOJNE SARADNJE: Uspešna saradnja Generalštaba Vojske Srbije i grada Кruševca

Srbija -

U organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba Vojske Srbije u Кruševcu se realizuje taktički kurs civilno-vojne saradnje za oficire Vojske Srbije.

Na prvom predavanju za instruktore i polaznike kursa u Gradskoj upravi učesnike je pozdravila gradonačelnik Jasmina Palurović. Poželevši im dobrodošlicu podsetila je da je carski grad Кruševac ove godine u znaku proslave velikog jubileja - 650 godina od osnivanja.

- Pored zakonske obaveze da sarađuje sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije Grad Кruševac kontinuirano radi na proširenju i jačanju civilno-vojne saradnje koja je posebno vidljiva na relaciji sa Garnizonom Кruševac. Ovakva koordinacija posebno se pokazala značajnom u vreme pandemije korone kad su realizovane mnoge zajedničke akcije humanitarnog karaktera. Osim toga Vojska Srbije je činilac na koga uvek može da se računa u vreme elementarnih nepogoda, održavanja svečanosti i manifestacija i drugih događaja koji zahtevaju podršku za civilno stanovništvo - istakla je Palurović.

U ime prisutnih na gostoprimstvu se zahvalio potpukovnik Živko Božić. On je podsetio da se sa konceptom civilno-vojne saradnje otpočelo još 2006. godine sa tendencijom stalnog unapređenja i razvoja, a okosnicu saradnje sa civilnim sektorom čine upravo jedinice lokalne samouprave.

Nakon izlaganja potpukovnika Božića, prezentaciju o organizacionoj strukturi Grada i Gradske uprave održao je načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije Dušan Todorović.

U drugom segmentu radnog dela, odnosno prezentaciji, bilo je reči o strukturi i radu Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i Gradskog štaba za vanredne situacije kroz aspekt civilno-vojne saradnje.

Inače, tokom dvonedeljne obuke polaznici se teorijski i praktično osposobljavaju za izvršavanje zadataka na različitim pozicijama u jedinici za civilno-vojnu saradnju i na komandirskim dužnostima u multinacionalnim operacijama.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track