ISPLIVALE TAJNE NEKADA NAJVEĆEG GRADA NA BALKANU: Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Orlovine kod Malog Zvornika
Foto: Kurir/ T.Ilić

važno nalazište

ISPLIVALE TAJNE NEKADA NAJVEĆEG GRADA NA BALKANU: Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Orlovine kod Malog Zvornika

Srbija -

Nastavljena su arheološka istraživanja na lokalitetu Orlovine kod Malog Zvornika započeta 2013. godine.

Orlovine su prema tvrdnjama stručnjaka posle Caričinog grada drugi značajan arheološki lokalitet u Srbiji koji svedoči o životu na tom prostoru u vreme vladavine vizantijskog cara Justinijana i kasnije srpskog kneza Časlava.

Istraživanja ukazuju da je reč o najvećem gradu koji je za vreme svoje vladavine car Justinijan podigao na Balkanu, a tri i po veka kasnije bio je utvrđeni centar kneza Časlava.

Kad je otkriven, istraživači su bili zaprepašćeni njegovom veličinom od oko 14 hektara, koji svrstava ovaj kompleks u jedan od najvećih ranovizantijskih gradova na teritoriji današnje Srbije.

Na ovom važnom nalazištu pronađeni su ostaci utvrđenja iz ranovizantijskog perioda iz šestog veka nove ere i ostaci velike bazilike i različiti predmeti dragoceni za proučavanje istorije tog doba. Osim toga, prethodnih godina, u okviru istraživanja na istom lokalitetu pronađeni su i ostaci građevina i drugi materijalni ostaci iz ranog srednjeg veka.

Zbog izuzetnog značaja arheološkog nalazišta Orlovine lokalna samouprava u Malom Zvorniku u protekle četiri godine omogućila je nastavak istraživanja na lokalitetu, a lokalna samouprava je finansirala i izradu tehničkog projekta konzervacije nalazišta i uređenje lokaliteta u turističke svrhe.

- Da bismo pronađene predmete adekvatno smestili, zaštitili i predstavili javnosti, planiramo formiranje muzejske zbirke, u okviru koje će biti izloženi pronađeni predmeti i artefakti, koji svedoče o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu Srbije i naše opštine. Uredićemo i prilaz lokalitetu za posetioce sa neophodnom infrastrukturom, pešačkim stazama, mestima za odmor, ali i prilaze vidikovcima sa kojih se pruža veličanstven pogled na Zvorničko jezero i okolinu - kaže predsednik Opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.

Za otkrivanje lokaliteta Orlovine zaslužan je profesor Dejan Pavić, istoričar, koji je nažalost preminuo, ali su zahvaljujući njegovoj upornosti pre sedam godina počela prva arheološka iskopavanja.

- Zahvalnost za istraživački rad koji nam je omogućio uvid u vekovima neotkriveno nalazište dugujemo i profesoru Dejanu Radičeviću, docentu Filozofskog fakulteta u Beogradu. On je sa profesorom Pavićem, ali i posle njegove smrti, predano istraživao lokalitet Orlovine - kaže Jevtić.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track