SREĐUJU CRKVU IZ ŠESTOG VEKA: Na Orlovinama u Malom Zvorniku nađeni ostaci crkve koja je bila duža od 30 i široka oko 20 metara
Foto: Kurir/ B.Katić

arheološko nalazište

SREĐUJU CRKVU IZ ŠESTOG VEKA: Na Orlovinama u Malom Zvorniku nađeni ostaci crkve koja je bila duža od 30 i široka oko 20 metara

Srbija -

MALI ZVORNIK – Malozvornička opština raspisala je javnu nabavku za izvođenje konzervatorskih radova na ostacima srednjovekovne crkve na arheološkom lokalitetu Orlovine. Posao podrazumeva sanaciju, konzervaciju i prezentaciju arheoloških ostataka otkopanih kamenih zidova crkve, a obimni radovi odnose se na čišćenje zidova, skidanje oštećenih površina maltera, zidanje-naziđivanje postojećih zidova i slično.

Loznica, Crkva
foto: Kurir/ B.Katić

Prema rečima Zorana Brkića, rukovodioca opštinskog Odeljenja za privredu, urbanizam i inpekcijske poslove, procenjena vrednost radova je 7,7 miliona dinara, sa PDV-om.

- Početkom januara treba da bude završena tenderska procedura i odabran izvođač i kada to bude završeno počeće radovi. Rok za njihov završetak je 60 dana – rekao je on.

Planirano je da bude uređen pešački prilaz crkvi kao i plato oko nje, arheološko nalazište obeleženo odgovarajućom turističkom signalizacijom, informativnim tablama, a predviđeno je i postavljanje jarbola za državnu zastavu. Orlovine su višeslojno arheološko nalazište na kome najstariji tragovi života potiču iz praistorijskog perioda, a vrh je korišćen na prelazu iz bronzanog u gvozdeno doba.

Arheološko nalazište је izuzetno velikih dimenzija i čitav prostor na oko 14 hektara je staro utvrđenje. Na samom vrhu je bio izgrađen veliki utvrđeni kompleks koji pripada ranovizantijskom razdoblju, odnosno šestom veku, objašnjavali su stručnjaci pre nekoliko godina kada su rađena probna arheološka iskopavanja.

Loznica, Crkva, Mali Zvornik
foto: Kurir/ T.Ilić

Na lokalitetu su nađeni ostaci crkve iz šestog veka, jedne od najvećih otkrivenih iz tog vremena. Bila je duža od 30 i široka oko 20 metara, a unutrašnje uređenje i veoma bogata dekoracija ukazuje da je bila episkopska. Imala je više od 600 kvadrata i veliki oltarski prostor u kome je kvalitetno obrađen episkopski presto.

To što se unutar utvrđenog kompleksa na Orlovinama nalazila tako velika crkva ukazuje da je lokacija bila važan crkveni centar.

Orlovine se nalaze tik iznad Malog Zvornika, sa njih se pruža odličan pogled na Zvorničko jezero i susednu BiH, i njihovo uređenje sigurno će obogatiti turističku ponudu ovoga mesta.

(Kurir.rs/ T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja