Najnovije vesti

SNS iduće nedelje podnosi zahtev za smenu Ničića

Odlučeno

SNS iduće nedelje podnosi zahtev za smenu Ničića

Srbija
23:10h
Ovih dana ćemo intenzivno pregovarati sa DS i sa SPS kako bi gradonačelnik Boško Ničić bio smenjen i time stavljena tačka na pljačku građana Zaječara i na bahatost i nepotrebno trošenje budžetskih para, rekao član glavnog odbora Srpske napredne stranke i šef odborničke grupe SNS u Zaječaru Saša Mirković

BEOGRAD - Član glavnog odbora Srpske napredne stranke i šef odborničke grupe SNS u Zaječaru Saša Mirković izjavio je danas da će ta stranka sledeće nedelje lokalnom parlamentu podneti zahtev za razrešenje gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

On je rekao da za sada naprednjaci imaju podršku 22 odbornika za tu inicijativu, od ukupno 50, koliko čini gradsku skupštinu.

Mirković je dodao da će SNS ovih dana intenzivno pregovarati sa Demokratskom strankom i sa SPS-om, kako bi Ničić bio smenjen i time "stavljena tačka na pljačku građana Zaječara i na bahatost i nepotrebno trošenje budžetskih para".

Sadašnju vlast u Zaječaru čini koalicija URS, DS i SPS, sa ukupno 28 odbornika. Od 21 odbornika URS-a, 13 su članovi stranke "Živim za Krajinu" Boška Ničića, dok su njih osam članovi G17 plus. DS ima 4, a SPS 3 odbornika. Opoziciju čini SNS sa 20 i lista Preokret sa 2 odbornika.

Mirković je rekao da su naprednjaci spremni da, osim sa demokratama i socijalistima, pregovaraju i sa odbornicima Preokreta, ali i sa delom odbornika URS-a.

"U odborničkoj grupi URS-a postoje vrlo pošteni i korektni ljudi, koji čak na nekim prethodnim skupštinama nisu hteli da glasaju za predloge Ničića. Ali, ne dolazi u obzir dogovor sa samim Ničićem, jer smatramo da je on direktno, sa svojim kompanjonima, uništio grad i doveo građane Zaječara na ivicu bede. Nama su, dakle, prihvatljivi koalicioni partneri iz G17 plus", rekao je Mirković.

On je istakao i da aktuelni raspored snaga u skupštini Zaječara nije odraz volje građana, već je posledica "izborne krađe koja se desila na izborima 6. maja".

"Zahtevamo od Tužilaštva i policije da konačno daju sud o tome šta se desilo u Zaječaru tokom izbora. Izborna volja građana je, po mišljenju pre svega nas iz SNS-a, i drugih stranaka, prekrojena, a posledica je da odbornička grupa URS, tj. sadašnji gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ima toliko odbornika. To nije de fakto stanje u Zaječaru i nije odraz volje građana Zaječara", rekao je Mirković.

Predsednik opštinskog odbora Demokratske stranke Zoran Mančić je rekao da je aktuelna koalicija URS-DS-SPS stabilna i da za sada nema razloga da se nešto menja po tom pitanju. Ipak, on je rekao da će poštovati svaku odluku stranačke centrale.

"Ja ću gradski odbor DS-a voditi tako da on bude u vlasti. To je zadatak koji je DS u Zaječaru sebi dala još pre nekoliko godina, i ja se trudim da to tako i ostane", rekao je Mančić.

On je naveo da DS osam godina nije učestvovala u vlasti u Zaječaru i ocenio da to "nije dobro jer ta stranka ima dovoljno kvalitetnih kadrova da rad lokalne samouprave učini uspešnijim".

Predsednik opštinskog odbora SPS-a Zaječar Dušan Ivanić je rekao da on za sada nije dobio stav partijske centrale o promeni postojeće koalicije na nivou Zaječara.

Članica predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je danas da će ta stranka lokalnim organima u Zaječaru prepustiti da sami donesu odluku o formiranju vlasti u toj opštini.

Ničić: Nema šanse da me smene

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je izjavio da je vladajuća većina u gradu potpuno stabilna i da Srpska napredna stranka neće uspeti da ga smeni sa mesta gradonačelnika.

"Što je babi milo, to joj se i snilo", rekao je Ničić reagujući na najave prvog čoveka SNS u Zaječaru.

Ničić je dodao da je Mirković najpre pokušao da pokrade izbore, organizovanjem hajke na njega i montiranjem snimaka tokom izborne noći, a da je potom "pravio cirkus, pa su ga iznosili iz skupštine, u najboljoj tradiciji Vojislava Šešelja 90-tih godina."

"Sad mu je preostalo još da obmanjuje ljude kako ima 22, 20, 19... videćemo. Svako ima pravo da podnosi zahteve", rekao je Ničić.

On je izrazio sumnju u mogućnost da lokalni odbori DS-a i SPS-a promene stranu i pridruže se naprednjacima po nalogu stranačkih centrala.

"Danas su medijima davali izjave da im ne pada na pamet da učestvuju u mojoj smeni i da na to ne mogu da utiču nikakvi stavovi iz centrala. Usput, znam da su demokrate dobile izričit stav centrale da to ne rade", izjavio je gradonačelnik Zaječara.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja