Najnovije vesti

100 GODINA OD SMRTI VELIKOG SRPSKOG VOJVODE MIŠIĆA: Za Mišićeve dane 4,1 miliona dinara od Vlade Srbije
Foto: Kurir.rs/S.S.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

100 GODINA OD SMRTI VELIKOG SRPSKOG VOJVODE MIŠIĆA: Za Mišićeve dane 4,1 miliona dinara od Vlade Srbije

Srbija

MIONICA - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu obezbedilo je 4,1 miliona dinara za ovogodišnje jubilarne „Mišićeve dane“, najznačajniju kulturnu manifestaciju u Mionici, koja će se ovog leta održati po 25. put.

- Ove godine je 100 godina od smrti našeg vojvode Mišića, slavne i neosporne ličnosti. On je u svetskoj istoriji upisan i upamćen kao komandant srpske vojske s kojom je u Prvom svetskom ratu izvojevao pobedu u Kolubarskoj bici i malu srpsku vojsku proslavio i učinio poznatom u svetu. Naš Mioničanin postao je sinonim za reč vojvoda, svojim delima zaslužuje da ga Mionica i Srbija slave i čuvaju uspomenu na njega-rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Koliko je važna manifestacija „Mišićevi dani“ govori i to da je to jedna od najposećenijih manifestacija u Kolubarskom okrugu. Na stogodišnjicu Mišićeve smrti, opština Mionica će u okviru Kulturnog centra, početi gradnju "Kuće Kolubarske bitke", jednog od najznačajnijih projekata iz oblasti kulture u Mionici.

Mišićevi dani, Mionica, Vojvoda Mišić
foto: Kurir.rs/S.S.

Ove godine počeće prva faza radova, za koju je Ministarstvo kulture odobrilo 13 miliona dinara. Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.

-Kolubarska bitka širom planete simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima iz Kolubarske bitke je istina Srbije, istina slobodoljubivog čovečanstva. Izgradnjom Kuće Kolubarske bitke Mionica će dobiti autentičan prostor koji će zasigurno biti prepoznatljiv kako na kulturnoj, tako i na turističkoj mapi ne samo Srbije, već i Evrope- rekao je Janković.

Sa izgradnjom Kuće Kolubarske bitke, kultnom manifestacijom „Mišićevi dani“ i rodnom kućom Živojina Mišića u Struganiku, opština Mionica će se sa ponosom sećati svog velikana.

„Mišićevi dani“ će se ove godine održati u skladu sa merama i preporukama Vlade Srbije.

S.S.

FOTO: S.S.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track