Najnovije vesti

OGROMNI MEDVED ZAPLIVAO PORED BOŽINOG ČAMCA NA ZLATARSKOM JEZERU: Nije me bio strah, ali je izašao iz vode na 500 metara od kuća
Foto: RINA/Privatna arhiva

neverica

OGROMNI MEDVED ZAPLIVAO PORED BOŽINOG ČAMCA NA ZLATARSKOM JEZERU: Nije me bio strah, ali je izašao iz vode na 500 metara od kuća

Srbija

Dok je čamcem plovio Zlatarskim jezerom kako bi došao do mesta na kom uvek peca Boža Goronjića iz novovaroškog sela Ojkovica iznenadio je čudan plivač u vodi.

Boža je naime ugledao krupnog medveda kako pokušava da se domogne jedne od obala!

- U prvi mah nisam znao o čemu se radi, pomislio sam čak i da je divlji vepar, ali kad sam malo bolje pogledao shvatio sam da je medved. Plivao je poprilično dobro i brzo. To sam do sada viđao samo na televiziji. Mada, znam da medvedi kao i većina životinja znaju da plivaju, jer se tako i bore za opstanak, ali ipak nije svejedno ako ga vidite u neposrednoj blizini svog čamca - kaže Božo.

Medvedi u novovaroškom kraju već odavno nisu nikakva novost. Mahom gravitiraju ka planinama Zlatar i Murtenica, međutim, od kako su se početkom ove godine probudili iz zimskog sna počeli su kao nikada pre da prilaze kućama. Primećeni su u seoskim domaćinstvima u Negbini, na putu ka selu Jasenovo, a sada su uočeni i u Ojkovici.

- Kad je isplivao otišao je u šumu. Samo na 500 metara od tog mesta nalazi se šor u kom ima oko dvadesetak kuća. Dok je bio u vodi, nije me bilo strah, ali kad je izašao i kad sam ja kasnije morao da zaustavim svoj čamac kako bih pecao nije mi bilo svejedno - priča Božo.

Medvedi koji žive na ovim planinama uglavnom su biljojedi, ali prema rečima lovaca ima i po neki mesojed koji predstavljaju veću opasnost kako za ljude, tako i za stočni fond meštana. Pre nekoliko dana mečka je pričinila i neobičnu krađu kad je verovatno veoma gladna razvalila hranilicu i pojela kukuruz koji je bio pripremljen za divlje svinje.

Lovci savetuju da ukoliko se sretnete sa ovom krupnom životinjom ne bežite, ne pokazujete strah i da čim je ugledate mirnim tonom počnete nešto da joj pričate. Tada će, kako kažu, medved na trenutak zastati, a potom vas samo zaobići i nastaviti svojim putem.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track