SUBOTICA OBELEŽILA SLAVU HRAMA VAZNESENJA GOSPODNJEG: Gradom prošla litija, počele Spasovdanske svečanosti
Foto: N.H.

PRZANIK

SUBOTICA OBELEŽILA SLAVU HRAMA VAZNESENJA GOSPODNJEG: Gradom prošla litija, počele Spasovdanske svečanosti

Srbija -

SUBOTICA - Pravoslavni vernici danas u Subotici slave Spasovdan, slavu Grada i slavu hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Liturgija u Hramu za pravoslavne vernika je počela jutros u devet časova, a Litija je krenula u 10 sati i 15 minuta, ispred crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg ka centru Grada, a na Trgu je građanima deljen klas žita.

Svečano i dostojanstveno, Litija se kretala Zmaj Jovinom ulicom, Dimitrije Tucovića, Korzo ulicom, do Peščanog sata, a povratak sveštenika, vernika i građana do Hrama, organizovan je ulicom Đure Đakovića.

Subotica
foto: N.H.

Povodom programa obeležavanja spasovdanskih svečanosti, večeras posle 18 sati, u dvorištu porte Hrama Vaznesenja Gospodnjeg nastupiće folklorni ansambl „Sunce”.

-Drugi put učestvujemo u obeležavanju slave Hrama, ponosni smo što time tradicionalno čuvamo kulturno nasleđe. Druga dečja grupa našeg ansambla se predstavlja igrama i pesmama iz Gruže, a prva dečja grupa će izvesti splet igara iz Šumadije. Pri samom osnivanju ansambla, prvi put smo bili učesnici ovog programa, koji nam je pomogao u daljem radu, a za nas je uspeh, da su na mesto tadašnje dečje grupe, došle nove generacije i nastavile očuvanje folklorne umetnosti - kaže Zvezdana Bičanin, predsednica ansambla „Sunce” i umetnički rukovodilac.

Spasovdanske svečanosti otpočeće pozdravom pisutnih i čestitanjem Slave, na bini u porti Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u 18 sati. Lane je proslava Spasovdana izostala, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a ove se održava danas, na dan ukidanja vanredne situacije u Subotici, prema odluci Gradskog štaba. Ipak, planirano je ograničeno okupljanje.

Program Spasovdanskih svečanosti već je otpočeo, duhovnom tribinom u SKC "Sveti Sava", na kojoj je govorio đakon Lazar Đačić na temu Svetog mučenika Jovana Vladimira - Kneza srpskog.

Hor „Iskončići“ kamerni sastav,danas će na bibi ispred Hrama otpevati tri pesme: „Vo naše selo malovo”, „Preli prelo” i „Veseli se srpski rode”, uz dirigenta Nataliju Lukić.

Subotica
foto: Kurir.rs/N.H.

Jana Stevanović, maturantkinja OŠ „ Jovan Mikić“, izvešće pesmu „Sveta zemlja”, a Neca sa prijateljima Sonjom i Nemanjom recitovaće pesmu „Neca pereca“, koju je napisao sveštenik APC-a u Subotici, otac Dragan Stokin.

Učenici duvačkog odseka Muzičke škole Subotica, Luka Pašagić i učenik Mihajlo Popović, izvešće Hendlov marš iz oratorijuma „Juda Makabejac“. Jana Stevanović, maturantkinja OŠ Jovan Mikić, peva „ječam žnjela”. Odsek tradicionalnog pevanja Muzičke škole Subotica, predstaviće večeras na bini ispred hrama, Mako Dora, pesmom „Devojka se Suncu protivila”.

(Kurir.rs/N.H. foto N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track