ZANIMLJIVA SLIKA IZ ARILJSKIH MALINJAKA: Trubači beru plodove preko dana, a uveče raspale limene instrumente
Foto: RINA

privukla ih dnevnica

ZANIMLJIVA SLIKA IZ ARILJSKIH MALINJAKA: Trubači beru plodove preko dana, a uveče raspale limene instrumente

Srbija -

Arilje - Sezona berbe crvenog zlata u prestonici maline uveliko se zahuktala. U selu Gradina između Ivanjice i Arilja berači trljaju dlanove, jer njihova dnevnica doseže i do istorijskog maksimuma, jer izlazi čak i na 4.000 dinara. Nakon što je epidemija ugrozila mnoge profesije, a pre svega smanjila muzički dinar u berbi malina ovog juna su i članovi trubačkog orkestra iz Vladičinog Hana. Instrumente su okačili o klin, zasukali rukave i došli u rodna malinogorja.

- Posao sa muzikom je stao skroz, pa smo prinuđeni da na drugim mestima tražimo koru hleba kako bi prehranili porodice. Mora od nečega da se živi, da školujemo decu, ali i ostali troškovi da se plate jer naša kuća broji osam članova i ovo nam je dobar način da zaradimo. Čim završimo ovde branje malina, sedamo u kombi i pravac Guča na Sabor trubača da tamo uveselimo naš narod - izjavio je Dalibor Ašanović trubač iz Vladičinog Hana.

Arilje, maline
foto: RINA

U fabrikama pod otvorenim nebom, već godinama unazad prisutni su i sezonski radnici sa fakultetskim diplomama. U ariljskom malinogorju našla se i Mirjana Jovanović, po struci novinar ali po opredeljenju sezonska radnica crvenog zlata. Za nju računica je jasna.

- Berba traje od šest ujutru do osam sati uveče, pa predahom za ručak i kafu. Ako je mnogo vruće takođe imamo pauzu. Za mese dana zaradim četiri puta više nego da radim svoj stalni posao, znači da je vaša vudućnost zagarantovana odmah kod gazde uzimate zarađenu dnevnicu i obezbedite sledeću sezonu. Svi iz Srbije koji nemaju posao mogli bi da dođu na relaksaciju a pritom zaradili bi dobro - kazala je Mirjana Ćirjaković koja je iz Ćuprije stigla u malinjak.

Arilje, maline
foto: RINA

Vlasnik domaćinstva Dobrivoje Radović, ističe da je iz godine u godinu sve teže naći dobre sezonske radnike iako može dobro da se zaradi, ali konkretno on je ove sezone imao sreće. Majstori trube pokazali su se dobri ne samo na velikoj bini, već i u vrstama.

- Nije bitno iz kog kraja dolaze, poznaju naš mentalitet imaju radne navike i prosto se lako uklope. Kada pričam o zaradi, po osobi za može da zaradi tri minimalca za jednu sezonu, tako da isplati se biti berač crvenog zlata. Neki će reći da je brati maline jako teško, velike vrućine, ali novac nikad nije niti će padati sa neba. Mora da se zaradi. Ja sam ceo svoj život proveo berući maline, pa evo me živ i zdrav - kazao je Dobrivoje.

Arilje, maline
foto: RINA

Po svemu sudeći, ove godine pripreme za najveću trubačku feštu počele su malo ranije, ali ne na probama, već u fabrikama pod otvorenim nebom, odakle će se majstori uputiti na najveću trubačku smotru.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track