LIKOVNA KOLONIJA U DVORANU: Završena kulturna manifesttacija "Bistričko kolo" (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

Trodnevni program

LIKOVNA KOLONIJA U DVORANU: Završena kulturna manifesttacija "Bistričko kolo" (FOTO)

Srbija -

"Bistričko kolo", jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u Rasinskom okrugu, uspešno je organizovana u podjastrebačkom selu Dvoranu. Trodnevni program započeo je kulturno umetničkim programom u organizaciji Književnog društva prosvetnih radnika Kruševca. Na igralištu OŠ "Strahinja Popović" organizovana su sportska takmičenjia u malom fudbalu, basketu i odbojci.

U Porti Hrama Svetog Proroka Ilije u Dvoranu, održana je i likovna kolonija, kao treći deo ove manifestacije. Učestvovalo je sedmoro slikara slikarskog Udruženja "Rasinius" i Likovnog kluba "Dimitrije Simić" i to: Đorđe Joković Miročki, Boban Stojanović, Snežana Jakovljević, Ana Jovanović, Dobrila Milosavljević, Milka Lisinac i Mirko Stojadinović.

Dvorane, Bistričko kolo
foto: Kurir/Ž.M.

Đorđe Joković Miročki, organizator Likovne kolonije, je prezadovoljan gostoprimstvom domaćina i opštom atmosferom celokupnog programa. Slični misli i Mirko Stojadinović, koji ističe veliko zalaganje Crkvene parohije i Mesne zajednice, pa samim tim i uspeh nije izostao. Po završetku rada Likovne kolonije otvorena je Izložba slika, koju je posetio veći broj meštana i gostiju, a među njima i narodni poslanik Zoran Tomić.

Dvorane, Bistričko kolo
foto: Kurir/Ž.M.

"Bistričko kolo" nastavlja kontinuitet jednoj od najstarijih kulturnih manifestacija u kruševačkom kraju, čiji organizator je bio Dom kulture "Živka Mićić" iz ovog podjastrebačkog sela. "Dani Živke Mićić" su se sastojali iz dva dela - književni programi u centru sela i likovna kolonija pored vodenice u obližnjem selu Petini. Manifestacija je okupljala umetnike iz bivše SFRJ i iz inostranstva i imala internacionalni karakter i veliku posećenost. U devedesetim godinama program je prekinut, a posle 2000. godine je obnovljena u znatno manjem obimu i pod imenom "Bistričko kolo", a u oranizaciji Kulturnog centra Kruševac i MZ Dvorane.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track