Najnovije vesti

SABOROVANJE U PEPELJEVCU: Tradicionalna kulturna manifestacija na Petrovdan (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

KULTURA CVETA UPRKOS Epidemiji

SABOROVANJE U PEPELJEVCU: Tradicionalna kulturna manifestacija na Petrovdan (FOTO)

Srbija

Kultura u kruševačkom kraju cveta i pored epidemije korona virusa, koja je utihnula u velikoj meri, ali i vremena godišnjih odmora, kada brojne institucije rade u smanjenom formatu i kapacitetu.

Pepeljevac, Saborovanje
foto: Kurir/Ž.M.

Tradicionalna kulturna manifestacija "Saborovanje u Pepeljevcu" održano je danas u Porti Crkve Svetog Pantelejmona u ovom velikom selu sa teritorije grada Kruševca. Obnovljena manifestacija organizuje se povodom velikog hrišćanskog praznika Petrovdana, po deveti put, a po drugi put u okviru Saborovanja radila je i likovna kolonija.

Pepeljevac, Saborovanje
foto: Kurir/Ž.M.

Meštane ovog sela su svojim umetničkim delima obradovali slikari aamateri okupljeni u Umetničkom društvu “Rasinius” i Likovnom klubu “Dimitrije Simić” i to: Đorđe Joković Miročki, Boban Stojanović, Snežana Jakovljević, Milka Lisinac, Dobrila Milosavljević, Ana Jovanović, pesnik Mirko Stojadinović i fotograf Živojin Manojlović, kao i najmlađa učesnica Aleksandra Veljković iz Dvorana.

Program Saborovanja otvoren je svečanom liturgijom, a nastavljen je likovnom kolonijom i izložbom štandova sa etno postavkama kulturno umetničkih društava iz Velikog Šiljegovca, Konjuha, Velikih Kupaca, Zdravinja, Dvorana, Velike Lomnice, Meševa, Krvavice i Pepeljevca, čiji su članovi ujedno bili i učesnici kulturno umetničkog programa.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track