PRIPREMA ZA SABOR U GUČI: Trubači napunili srca, ali i džepove! Za 2 meseca imali više tezgi nego da prethodnih godinu dana (FOTO)
Foto: RINA

prošli težak period

PRIPREMA ZA SABOR U GUČI: Trubači napunili srca, ali i džepove! Za 2 meseca imali više tezgi nego da prethodnih godinu dana (FOTO)

Srbija -

Malo koje veselje u Srbiji se može zamisliti bez trubača. Sada kada se proslave opet masovno organizuju, svirači su konačno sa truba oduvali prašinu i prolamaju se zvuci limenih isntrumenata. Dok tokom prošle godine nisu ukupno imali oko desetak proslava i koncerata, sada je taj broj za samo dva meseca nekoliko puta veći. Napunili su srce, ali i džepove.

"Jako težak period je iza nas, bilo je nemoguće zaraditi novac, morali smo da tražimo druge poslove kako bismo prehranili porodice. Nismo svirali duže od godinu i to nas je mučilo dugo. Sada se konačno pojavilo svetlo na kraju tunela, da uzmemo trube na koje je pala prašina i počnemo sa vežbanjem. Nije lako vratiti se u staru formu i biti na visini zadatka", kazao je Bojan Ristić iz Vladičinog Hana.

Trubači koji žive od ovog instrumenta počeli su uvežbavanje za takmičenje koje im vraća veru u bolje sutra, da se gromoglasnim tonovima čuje kroz varošicu u kojoj najbolje i najlepše zvuči, u Guči. Pravila kažu da ko tri puta pobedi na najvećij trubačkoj smotri taj je majstor.

"Guča je naša druga kuća, i slava svih trubača. Nedostaje nam sve što ona pruža, zato i dolazimo svake godine, nisu bitni pređeni kilometri već samo da se pojavimo i damo sve od sebe. Trinaesta godina zaredom kako se takmičim i jedan sam od najstarijih bendova koji dugo čeka taj dan kada će postati majstor trube, jer kod nas važi pravilo ako se nisi pojavio u Guči, nisi ni trubač", dodao je Ristić.

Od ove godine jubilarni 60. Sabor trubača u Guči biće drugačiji u odnosu na pretnodne godine, poručuju organizatori. Varošicom se neće čuti razna muzika več isklučivo truba.

"Od ove godine praktično izmenjen je ceo koncept dosadašnjeg sabora, tačnije sama manifestacija se vraća korenima i onome što je nekada izgledala sa bogatim kulturno umetničkom programom i pre svega isključivo sa trubačkom muzikom. Izmenili smo programski savet, sada se u njemu nalaze eminentne ličnosti kao što su Žika Ajdačić predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, gospodin Dragan Stanić predsednik Matice Srpske i Matija Bećković čuveni srpski akademik. Takođe, novina je što smo doneli odluku da će muzički urednik biti jedno veliko trubačko ime Dejan Petrović koji je upravo u Guči postao majstor trube, i naša želja je da upravo sa ovakvim programskim savetom Sabor u Guči krene uzlaznom putanjom", zaključio je Miloš Jovičić, zamenik predsednika opštine.

RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track