SVAKA DVA SATA U SRBIJI NEKO UMRE OD RAKA PLUĆA: Skener koji rano otkriva tumore pluća dostupan u Sremskoj Kamenici!

POZIV NA PREGLED

SVAKA DVA SATA U SRBIJI NEKO UMRE OD RAKA PLUĆA: Skener koji rano otkriva tumore pluća dostupan u Sremskoj Kamenici!

Društvo

U poslednjih deset godina broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća u Vojvodini povećao se za 12 odsto. Rak pluća je najzastupljeniji tumor kod muškaraca, a drugi je po učestalosti kod žena.

Godišnje u Srbiji 5.000 ljudi oboli od raka pluća, a 4.600 ih umre od ove bolesti. Ishodi lečenja su veoma nepovoljni, jer se ovaj tumor dugo razvija bez simptoma koji se javljaju u poodmakloj fazi, zbog čega je procenat izlečenja veoma mali.

- Pokrajinska vlada je pokrenula projekat ranog otrivanja raka pluća, odnosno detekciju niskodoznim skenerom (LDCT), pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima. Projekat se sprovodi na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Za 10 meseci trajanja ovog pilot-projekta u Novom Sadu, uz prekide zbog epidemije kovida 19, pregledana su 543 pacijenta i otkriveno njih osam sa karcinomom. Ovom metodom obuhvaćene su visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti. Svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od raka pluća, a svaka kutija cigareta oduzima 270 minuta života - sopštila je pokrajinska vlada i pozvala sve građane Novog Sada koji prepoznaju jedan od ovih kriterijuma kod sebe da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom i obave preventivni pregled pluća.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo opremio je zdravstvene ustanove neophodnom opremom za ove preglede, a u toku su završne aktivnosti da se projekat nastavi i sprovodi i na teritoriji cele Vojvodine.

Kurir.rs

Bonus video:

BRZE VESTI 26.07.2021 11-55
15:07

BRZE VESTI 26.07.2021 11-55

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track