Senta ne radi zbog Svetog Ištvana!

Mađarski praznik zatvorio opštinu

Senta ne radi zbog Svetog Ištvana!

Srbija -
Lokalna samouprava odlučila da praznuje nacionalni praznik Mađara. Građani ogorčeni jer zbog slavlja nisu mogli da obave neodložne poslove

SENTA - Dođite sutra.Opštinska uprava i javna preduzeća u Senti juče nisu radili jer je lokalna samouprava odlučila da se praznuje nacionalni mađarski praznik Sveti Ištvan. Pojedini Senćani kivni su na ovu odluku lokalne samouprave jer su, umesto da obave neodložne poslove, poljubili zaključana opštinska vrata.Neradan 10 godinaPredsednik opštine Senta Rudolf Cegledi potvrdio je za Kurir da opštinska uprava juče nije radila.- Tek sam pre tri nedelje stupio na dužnost, a saradnici su me obavestili da se već deset godina ovaj dan proslavlja neradno. Zaista ne znam da li je to po zakonu, ali ako nas već deset godina niko na to nije upozorio, iskreno verujem da je sve u redu - rekao je Cegledi.S druge strane, predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec začudio se kad je čuo da jedna opština u Srbiji ne radi zbog državnog praznika Mađarske.- Zaista nije uobičajeno da se Sveti Ištvan u Srbiji praznuje neradno. To jeste nacionalni mađarski praznik, ali evo, ja ga provodim na radnom mestu. Ne znam zbog čega je lokalna samouprava u Senti odlučila da opštinske službe ne rade - izjavio je Korhec.Ispaštaju građaniPokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će ispitati o čemu se radi i tražiti od lokalnih čelnika da se izjasne:- Dobro se zna koji su državni praznici u Srbiji i kad se ne radi. Prema Zakonu o nacionalnim manjinama, Sveti Ištvan jeste praznik koji slavi mađarska zajednica, i to im niko ne osporava. Ipak, morali su da nađu način da opštinska uprava funkcioniše kako građani ne bi ispaštali.

Rudolf Cegledi: Zaista ne znam da li je to po zakonu. Tek sam pre tri nedelje stupio na dužnost
Rudolf Cegledi: Zaista ne znam da li je to po zakonu. Tek sam pre tri nedelje stupio na dužnost

Kralj osnivačRepublika Mađarska 20. avgust slavi kao praznik posvećen Svetom Ištvanu, prvom mađarskom kralju. Ištvan, iz dinastije Arpada, zaslužan je za formiranje ugarske države na prostoru Panonske nizije u devetom veku. Praznik se obeležava velikim brojem manifestacija širom zemlje, ali i u susednim zemljama i dijaspori gde žive pripadnici mađarskog naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track