DRINA JE SAMO JEDNA: Regata od Malog Zvornika do Banje Koviljače, tri grada u čamcima! (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

Posle lanjske pauze zbog kovida

DRINA JE SAMO JEDNA: Regata od Malog Zvornika do Banje Koviljače, tri grada u čamcima! (FOTO)

Srbija -

Na prijatnoj temperaturi, od nekih 28 stepeni, po sunčanom danu, zaplovila je jutros petnaesta turističko-rekreativna manifestacija “Drina je samo jedna”, od Malog Zvornika do ‘’Žićine plaže’’ u Banji Koviljači.

Posle lanjske pauze zbog kovida ponovo su se u čamcima našli žitelji tri grada, Loznice i Malog Zvornika sa desne i Zvornika (RS) sa leve obale ove reke, ali i mnogi gosti koji su došli da uživaju u lepotama Drine i druženju na vodi.

Loznica, regata, Drina
foto: Kurir/T.Ilić

Na startu,u Malom Zvorniku, prijavljeno je oko 150 plovila od kanua, gumenih čamaca, do većih ‘’lađa’’ u kojima se nalazilo i po desetak ‘’mornara’’. Kao i obično pre plovidbe su raspaljeni roštilji, ukrcane dovoljne količine pića jer je plovidba duga sedamnaest kilometara, odnosno oko četiri sata pa se treba osvežiti. Prvi put na regati je Kristina Jevtić iz Zvečana sa Kosova i Metohije. Plovi sa porodicom, suprugom i troje dece, a njihova petogodišnja Tara verovatno je najmlađi učesnik plovidbe.

Loznica, regata, Drina
foto: Kurir/T.Ilić

- Ovo nam je vatreno krštenje. Imamo ovde prijatelje i redovno dolazimo u ovaj kraj već petnaestak godina, ali nismo imali priliku da plovimo Drinom u kojoj, inače, uživamo na ‘’Žićinoj plaži’’. Ovo nam je jako uzbudljivo i jedva čekamo da čamci krenu – rekla je ona pred start regate.

Loznica, regata, Drina
foto: Kurir/T.Ilić

Među ovogodišnjim regatašima je i Brazilac Fabio da Silva, nekadašnji fudbaler Crvene Zvezde, Rada i Napretka, koji živi u Beogradu i dobro govori srpski.

Loznica, regata, Drina, Fabio da Silva
foto: Kurir/T.Ilić

- Ovo je zemlja puna lepih žena pa sam se oženio Beograđankom i živim u Srbiji. Imam mnogo drugara ovde i ovo mi je treći put da sam na regati. Drina je mnogo lepa reka samo što je hladnija nego brazilske, ali nema veze. Važno je da se lepo družimo. Plovim sa nekoliko drugara i nadam se da ću uspeti da budem ovde i svake naredne godine – kaza on pa ode da se ukrca.

Loznica, regata, Drina, Dejan Stalović
foto: Kurir/T.Ilić

Kapetan ovogodišnje regate Milan Nedeljković, član Gradskog veća, kratko je rekao da je zadovoljan brojem učesnika i da će ih biti više kada se kod Starog mosta sa zvorničke strane pridruži još plovila, a gradski menadžer Dejan Stalović da je regata pravi ‘’praznik na vodi’’ i nova prilika da budu promovisani turistički potencijali ovoga kraja, a prvenstveno reka Drina.

Loznica, regata, Drina
foto: Kurir/T.Ilić

- Regatu organizuju Grad Loznica u saradnji sa opštinom Mali Zvornik, MZ Banja Koviljača i Gradom Zvornikom (RS) i ona je međunarodna. Sve službe potrebne da učesnici budu bezbedni su angažovane i očekujemo da, kao i prethodnih godina, sve protekne u najboljem redu. Prilikom prijavljivanja za plovidbu svi učenici su osigurani, a biće ih na nivou prethodnih regata. Ovo je i prilika da se još jednom uverimo u lepote Drine u apelujemo da je čuvamo, da ostane biser našeg kraja, Srbije i Evrope – rekao je on.

Loznica, regata, Drina
foto: Kurir/T.Ilić

Regata na ‘’Žićinu plažu’’ treba da stigne oko 14 časova, a za učesnike i one koji ih dočekaju biće tradicionalno pripremljen vojnički pasulj. Uporedo sa plovidbom na cilju traje revijalno takmičenje u ribolovu za odrasle i decu, a za najuspešnije učesnike pripremljene su nagrade. Mnogi su očigledno jedva čekali da se niz Drinu ponovo zaplovi prve avgustovske subote, da se opet nađu na smaragdnoj reci koja je danas idealna za uživanje i druženje.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja