KRUŠEVAČKI PESNICI ŽALE ZA POETESOM IZ ŠVEDSKE: Kroz poeziju uspela da predstavi srpski narod širom Skandinavije (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

In memoriam

KRUŠEVAČKI PESNICI ŽALE ZA POETESOM IZ ŠVEDSKE: Kroz poeziju uspela da predstavi srpski narod širom Skandinavije (FOTO)

Srbija -

Švedsko srpska pesnikinja Eleonora Luthander, koju su Šveđani svojatali kao svoju umetnicu, uspela je, kroz poeziju, da predstavi srpski narod širom Skandinavije.

Eleonoira Luthander, pesnikinja
foto: Privatna Arhiva

Eleonora se prvo (kroz brojne izdate knjige poezije i još mnogo drugih izdanja i prevoda) izborila za „dobar glas“ da bi, kao cenjena u Švedskoj, u čitavoj Skandinaviji predstavila srpske pesnike. Tako je i nastala čuvena antologija srpske poezije u elektronskoj formi „Poeziju će svi pisati“, sa 160 pesama različitih autora, koju koristi 290 biblioteka širom Skandinavije, a mogu je preuzeti i sve svetske biblioteke.

Eleonoira Luthander, pesnikinja
foto: Privatna Arhiva

Eleonorina najveća ljubav, posle dece, bila je poezija. Piše od svoje trinaeste godine, a do sada je objavila pet zbirki poezije na švedskom, pet pesničkih knjiga na srpskom, jednu trojezičnu švedsko-srpsku-englesku slikovnicu haiku stihova i origami cvetova „Ikebana“ i četiri elektronske knjige. Uvrštena je u Nobelovu biblioteku sa knjigom „Diktogram“, bavila se se estradnom poezijom, učestvovala na švedskim prvenstvima u „Poetskim zakucavanjima“, kao i haiku-origami performansima. Bila je član Udruženja švedskih književnika (od 1996 g.) i Udruženja književnika Srbije (od 2004.g.) a dobitnik je i Zlatne kacige za 2007. godinu u Kruševcu i bila je omiljeni gost kruševačkih pesnika i njihovih brojnih manifestacija. Eleonorina poezija prevođena je na engleski, holandski, persijski, turski.

Eleonoira Luthander, pesnikinja
foto: Privatna Arhiva

Eleonora je obišla gotovo ceo svet, za sebe je govorila da „nije samo umrlica, već i biografija“, jer je bila ponosna na svoj rad i na svoju decu koja imaju svoje živote, ali su se često uključivala i u njen rad i stvaralaštvo. Želela je da uskoro ponovo poseti svoj rodni grad, jer je govorila „možda sam ja za Šveđane tamo negde rođena, ali ja dobro znam, a tako i piše u mom pasošu, da moje mesto rođenja ima ime i da se zove Kruševac“.

Eleonora Luthander rođena je 1954 , a po majci Valentini, je bila ruska plemkinja. Po diplomiranju na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, otišla je u Švedsku, gde je bila udata (pa razvedena) za švedskog novinara Pera Luthandera, sa kojim ima dvoje odrasle dece, Aleksandru i Amadeusa. Živela je u Stoholomu i Beogradu.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track