Drugovac - selo koje održava našu tradiciju
Foto: Promo

Održani 18. po redu Drugovački dani poljoprivrede i lova

Drugovac - selo koje održava našu tradiciju

Srbija -

Cilj ove manifestacije je okupljanje proizvođača voća i grožđa, kao i prikazivanje tradicije srpskog sela

U okviru manifestacije Drugovački dani poljoprivrede i lova, koja je održana protekle nedelje u Drugovcu, selu kraj Smedereva, predstavili su se izlagači poljoprivrednih proizvoda karakterističnih za selo.

Zbog pandemije ove godine manifestacija je održana u nešto manjem obimu. U okviru“Drugovačkih dana poljoprivrede i lova predstavili su se poljoprivredni proizvođači, uzgajivači voća i grožđa, a bio je prikazan i bogat potencijal lovno-seoskog turizma. Inače, Drugovac je selo u kome su se nekada izlovljavale jarebice i zečevi, ali i selo voća, pa otuda i potiče naziv ove manifestacije.

Udruženja žena među učesnicima

Manifestacija je otpočela u kasnim popodnevnim časovima, tradicionalnom pripremom srnećeg gulaša i gađanjem glinenih golubova. Nešto kasnije usledilo je svečano otvaranje i obilazak štandova koji su bili ukrašeni tradicionalnim srpskim jelima, pripremljenim po najstarijim receptima udruženja žena. Na manifestaciji su učestvovala četiri udruženja žena iz Osipaonice, Lugavčine, Udovica i Vodnja, koja su izložila pogače, sitne kolače, štandove ukrasila voćem.

Zamenik predsednika mesne zajednice Drugovac Miomir Đukić naglasio je da je cilj ove manifestacije okupljanje proizvođača voća i grožđa, kao i prikazivanje tradicije srpskog sela.

Prema kategorizaciji, selo Drugovac pripada šumadijskim selima koja su poznata po voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji.

· Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dragovac
foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track