Trivan: Jankoviću, reaguj zbog prinudnog rada

Obračun sa neistomišljenicima

Trivan: Jankoviću, reaguj zbog prinudnog rada

Srbija -
Potpredsednica DS pozvala zaštitnika građana da pokrene postupke protiv nadležnih u opštini Kuršumlija koji su naterali članove opozicionih stranaka DS i URS da prinudno čiste grad

BEOGRAD - Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Jelena Trivan pozvala je danas zaštitnika građana Sašu Jankovića da hitno reaguje i pokrene postupke protiv nadležnih u opštini Kuršumlija koji su naterali članove opozicionih DS i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) da prinudno čiste grad.

"Pozivam Jankovića da hitno reaguje zbog kršenja ljudskih, političkih i radnih prava zaposlenih u opštinskim organima, a trenutno su na prinudnom radu. Pozivam nadležne institucije, pre svega inspekciju rada da hitno reaguje, ali i lidere stranaka čiji funkcioneri to čine da dalju torturu nad političkim neistomišljenicima osude i spreče", rekla je Jelena Trivan.

Jelena Trivan je istakla da je ustanovljena još jedna nova vrsta političke osvete, pošto je javnost poslednjih meseci bila svedok različitih oblika političkog revanšizma i osvete, poput otpuštanja SMS porukom 1.700 zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede i promene desetina lokalnih koalicija uz upotrebu najrazličitijih sredstava "koja uključuju čak i batinanje odbornika".

Novopostavljeni direktori svih javnih ustanova i institucija u Kuršumliji iz redova Srpske napredne stranke organizovali su nedavno "akciju čišćenja grada" u kojoj su angažovali svoje radnike.

Angažovani na tim poslovima tvrde da su po naređenju direktora izvedeni na ulicu da čiste grad jer su članovi DS i URS i da je tu reč o političkom progonu i obračunu s političkim neistomišljenicima.

"Danas su dovedene u pitanje 22 godine borbe za demokratsko i civilizovano društvo. Umesto da nova vlast promoviše obrazovanje i političke slobode i prava, novi moto postao je "ko ne zna da radi na trimeru, zna na grabulju, na četku, na metlu ili špahlu", kako nam poručuju lokalni lideri iz Kuršumlije. Drugog izbora nema", navela je Trivan.

Ona je istakla da je to novi kulturološki i vrednosni obrazac koji je Sribja dobila, a kojim je politička sila stala ispred demokratskih vrednosti i standarda.

"Nadam se da ovako neće izgledati sve promene koje su nam obećane i da politički neistomišljenici neće završavati nakon gradskih deponija u gulagu", dodala je potpredsednica DS.

Jelena Trivan je navela da su članovi i simpatizeri DS i URS u Kuršumliji "prisiljeni da čiste grad" i obavljaju poslove na kojima nisu zaposleni i bez ikakvog rešenja, sistematizacije ili pravnog akta rade poslove namenjene ponižavanju i ugrožavanju ljudskog dostojanstva.

"Uprkos pokušajima da se destabilizuje DS, ona će uvek biti snažna i dovoljno jaka da stane u odbranu svakog građanina čija su prava danas ugrožena", navela je Trivan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track