EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI 2021: U Kruševcu počela tradicionalna multidisciplinarna manifestacija
Foto: Ž.M.

ostanimo zdravi

EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI 2021: U Kruševcu počela tradicionalna multidisciplinarna manifestacija

Srbija -

Grad Kruševac već tradicionalno obeležava manifestaciju Evropska nedelja mobilnosti, koja se svake godine održava od 16-22.septembra. Ove godine se obeležava dve decenije kampanje, koja širom Evrope podržava lokalne inicijative kojima se gradovi čine bezbednijim, zelenijim, inkluzivnijim i pristupačnijim. Svake godine manifestacija ima određenu temu, a za 2021.godinu je „Održiva mobilnost za zdraviji život“ i slogan: „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca.

Kruševac
foto: Ž.M.

U toku ove godine je grad sproveo brojne mere koje se tiču unapređenja saobraćaja, poput izgradnje biciklističkih traka i staza u centru grada prilikom rekonstrukcije glavnog, gradskog trga, proširenje pešačke zone i trotoara, poboljšanja pristupačnosti, sadnje zelenila. Treba napomenuti da je zahvaljujući prethodnim aktivnostima grad dobio nagradu Evropske komisije za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti, kao i nacionalnu nagradu za mobilnost, koju po prvi put ove godine dodeljuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ta sredstva će grad iskoristiti za nabavku autobuskih stajališta i parkinga za bicikle, kao i mapa sa oznakama linija i redova vožnje javnog prevoza, izjavio je na konferenciji Ivan Parezanović, pomoćnik gradonačelnice za ekologiju održivi razvoj i energetiku.

Gradska uprava, zbog budućih projekata za unapređenje saobraćaja u gradu, traži mišljenje građana, koji svoje predloge za unapređenje mobilnosti mogu izneti popunjavanjem ankete: https://forms.gle/dFmuvuFq8PDLFARw6

Kruševac
foto: Ž.M.

Pomoćnik za omladinu i sport, Vladimir Petrović rekao je da su sportske aktivnosti i promovisanje zdravih stilova života sastavni deo obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti i da će Sportski savez i klubovi organizovati promociju sportova u nedelju u glavnoj ulici poput badmintona, tenisa, stonog tenisa i dr. Gradska uprava poziva sve građane da se priključe gradskoj biciklističkoj vožnji za sve uzraste, koju ona organizuje zajedno sa Biciklističkim klubom “Bela Stena”, koja počinje od 17 časova u subotu na parkingu kod Sale Soko.

Pored pomenutih aktivnosti, u okviru obeležavanja manifestacije, grad je pripremio različite aktivnosti za sve uzraste. Cilj je bio promovisati aktivne vidove kretanja poput pešačenja i vožnje bicikla, koji doprinose našem zdravlju i čistijoj životnoj sredini, pa tako danas manifestacija počinje sa aktivnošću koju već tradicionalno organizuju nastavnici i đaci iz O.Š.“Velizar Stanković Korčagin“ iz Velikog Šiljegovca biciklističkom vožnjom do Zebice. Kasnije je planirana radionica za popravku bicikli u O.Š.“Jovan Popović“, gde će biti demonstrirano kako održavati svoj bicikl radi bezbedne i sigurne vožnje. Pored vrtića i škola u organizaciji aktivnosti su uključeni i Narodna biblioteka i Zavod za javno zdravlje, koji će meriti buku, kaže Jelena Nikolić, savetnik za održivu urbanu mobilnost i energetsku efikasnost.

Kruševac
foto: Ž.M.

I ove godine će glavna ulica u centru grada, svakog dana tokom trajanja manifestacije u periodu od 18:00 do 22:00 časa, biti zatvorena za motorni saobraćaj, a otvorena kao prostor za igru mališana i pešačenje. Za to su vozači pozvani da obrate pažnju na ovaj prostor u centru, koji se i ranijih godina koristio za različite aktivnosti naročito najmlađih sugrađana. Pozvani su i svi građani da se uključe u aktivnosti, a i da i nakon Evropske nedelje mobilnosti više pešače i voze bicikl.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track