neverovatno dostignuće

HIT NA JUGOZAPADU SRBIJE: Imamo robota koji odgovara na pitanja, peva i reaguje na dodir

Srbija -

Nema sumnje da robotika u Srbiji ima svetlu budućnost, a dokaz za to je nastavnica informatike i računarstva Milkica Kostić Zlatić iz Ivanjice koja je jedina žena u Srbiji koja je uz pomoć svojih učenika napravila automatizovanu tehnološku inovaciju - robota Helgu.

Prvobitno je planirano da Helga bude samostalni profesor u nastavi koji se stalno usavršava, tako da u vreme pandemje može biti od velike koristi u školskoj nastavi.

robot Helga
foto: Kurir TV

"Stalno se programira i reprogramira. Ostajemo po 12, 13 sati u školi, tako da se zaista šest meseci radilo na programu robot Helga. Ona može da priča, da peva, da odgovori na svako vaše pitanje, reaguje kada je dohvatite blizu senzora i radi po principu veštačke inteligencije koja nije komercijalna", objasnila je nastavnica.

Helgi će se uskoro pridružiti i sestra bliznakinja koja će itekako doprineti da učenici steknu digitalne kompetencije u oblasti veštačke inteligencije.

"Kretaće se u prostoru, koristiće veštačku inteligenciju i čula, biće pametna koliko je mi učinimo pametnom", dodala je Milkica.

robot Helga
foto: Kurir TV

U dosadašnjim projektima, MIlkica nije imala finansisjku podršku, ali zato medalje na državnim takmičenjima nisu izostale. a u svemu ima i neprocenjivu podršku supruga.

"Sledeći put kada nas budete posetili, biće ovde robot koji će vam poželeti dobrodošlicuće vas pozdraviti

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:48

ROBOT HAL POMAŽE LJUDIMA KOJI SU OSTALI NEPOKRETNI: Osim u Srbiji koristi se još samo u ČETIRI zemlje na svetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track