Najnovije vesti

MLADI DOKTOR IZ KATARA DOŠAO NA USAVRŠAVANJE U PANČEVAČKU BOLNICU: Otkrio šta je ovde prvi put uradio, a evo šta kaže o ljudima
Foto: Printscreen/RTS

razmena mladih doktora

MLADI DOKTOR IZ KATARA DOŠAO NA USAVRŠAVANJE U PANČEVAČKU BOLNICU: Otkrio šta je ovde prvi put uradio, a evo šta kaže o ljudima

Srbija
08:02h

U sklopu projekta razmene mladih doktora, koji je pokrenuo najpoznatiji instruktor na svetu za laparoskopsku hirurgiju raka debelog creva doktor Amdžad Parvajs, lekar iz Katara je za svoje usavršavanje odabrao Opštu bolnicu u Pančevu.

Mladi doktor Munzir Obaid u pančevačku bolnicu je došao iz Univerzitetske klinike u Kataru. Ovde će biti dve nedelje i zajedno sa našim hirurzima učiće nove tehnike lečenja koje će moći da primeni u svojoj zemlji.

Munzir Obaid
foto: Printscreen/RTS

- U Kataru nemam priliku da vidim otvorenu hirurgiju. U poređenju sa bolnicom iz koje dolazim ovo je manja ustanova i slabije opremljena, ali ovde sam sa doktorom Minjom prvi put radio otvorenu operaciju kao glavni hirurg. Kod nas se radi laparoskopski, a ovde učim nove metode, koje prvi put vidim - kaže doktor Obaid.

Ističe da su svi ljubazni, da mu pomažu i da će se sa lepim utiscima vratiti u Katar.

Munzir Obaid
foto: Printscreen/RTS

- Pod mojim nadzorom prvi put je operisao otvorenu žučnu kesu. Operacija je dobro prošla i on se dobro snašao, pratićemo dalje stanje pacijenta - kaže dr Minja Stojanović, načelnik odeljenja hirurgije Opšte bolnice u Pančevu.

Doktor Mladen Janjić u Pančevu je organizovao već osam radionica laparoskopske hirurgije na kojoj učestvuju brojni hirurzi iz čitavog sveta.

Amdžad Parvajs
foto: Printscreen/RTS

Zahvaljujući tome zadobio je poverenje i najpoznatijeg iz te oblasti profesora doktora Amdžada Parvajsa iz Velike Britanije, koji sad ovde šalje mlade lekare na obuku.

- Dobio je preporuku da ovde mladi doktori mogu da nauče jednu poštenu opštu hirurgiju. Na klinici u Londonu nema mladog lekara koji ne zna za Pančevo i Srbiju i tamo smo već na dobrom glasu već godinama - kaže dr Mladen Janjić, hirurg.

Munzir Obaid
foto: Printscreen/RTS

Direktor Slobodan Ovuka podsetio je da je bolnica u Pančevu jedina neklinička ustanova koja je referentna za edukaciju laparoskopske hirurgije.

- Boravak doktora iz Katara koji će kod nas još više da nauči iz te oblasti je potvrda visokog renomea koji naša bolnica nosi već godinama - rekao je doktor Ovuka.

Zahvaljujući razmeni mladih lekara i naši doktori odlaze na usavršavanje u London, gde u poznatim kliničkim centrima stiču nova znanja.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja