Loše instalacije ugrožavaju arhivsku građu Vojvodine
Foto: KURIR

Loše instalacije ugrožavaju arhivsku građu Vojvodine

Srbija -
Nedopustivo je da Arhiv Vojvodine, koji svedoči o nacionalnom i kulturnom identitetu i istorijskoj i pravnoj zasnovanosti državnog postojanja, propada i pokrajina će učiniti sve da se ti problemi reše, rekao potpredsednik Vlade Vojvodine Slaviša Grujić

NOVI SAD - Arhivska građa koja se čuva u zgradi Arhiva Vojvodine mogla bi biti ozbiljno ugrožena ukoliko se hitno ne reši problem sa električnim instalacijama, upozorio je danas direktor Arhiva Stevan Rajčević.

Rajčević je u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Vojvodine Slavišom Grujićem rekao da je za popravku instalacija i ugradnju adekvatne protivpožarne opreme potrebno oko 50 miliona dinara, saopštio je pokrajinski sekretarijat za informisanje.

"Sve veći priliv arhivske građe diktirao je i potrebu da se on preseli u ovu zgradu, opremljenu savremenom opremom i odgovarajućim uslovima za obradu i korišćenje arhivske građe, ali su problemi nastali sa električnim instalacijama", rekao je Rajčević.

Slaviša Grujić je ocenio da je nedopustivo da Arhiv Vojvodine, koji svedoči o nacionalnom i kulturnom identitetu, istorijskoj i pravnoj zasnovanosti državnog postojanja, propada i najavio da će pokrajina učiniti sve da se ti problemi reše.

On je rekao da će pokrajina konkurisati za sredstva kod Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i da će sagledati mogućnosti da neki od evropskih pretpristupnih fondova učestvuje u tom projektu.

"Problem sa električnom instalacijom i protivpožarnim aparatima u Arhivu Vojvodine ne sme da postoji", kazao je Grujić i dodao da se bez rešavanja tih problema ne može adekvatno ni čuvati arhivska građa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track