Dvoje dece iz vrtića hospitalizovano zbog tuberkuloze
Foto: KURIR

Novi Pazar

Dvoje dece iz vrtića hospitalizovano zbog tuberkuloze

Srbija -
Kod jednog deteta postoji sumnja na infekciju, pa je ono hospitalizovano na odeljenju pedijatrije Opšte bolnice, dok je drugom detetu uključena hemioprofilaksa, rekao pomoćnik direktora Zdravstvenog centra doktor Nermin Feković

NOVI PAZAR - Nakon pojave tuberkuloze u predškolskoj ustanovi "Mladost" još jedno dete danas je zbrinuto na odeljenju Zdravstvenog centra u Novom Pazaru.

Od utvrđivanja bolesti radnici te ustanove u Zdravstvenom centru je hospitalizovano do sada dvoje dece, dok je njih 22 preventivno pregledano.

Kako je rekao pomoćnik direktora Zdravstvenog centra doktor Nermin Feković kod jednog deteta postoji sumnja na infekciju, pa je ono hospitalizovano na odeljenju pedijatrije Opšte bolnice, dok je drugom detetu uključena hemioprofilaksa.

"Nijedno od dece nije obolelo, a obavljeni su pregledi i svih zaposlenih koji su bili u kontaktu sa vaspitačicom", kazao je Feković.

Inače, u kontaktu sa obolelom vaspitačicom je bilo 54 dece, uzrasta od četiri do šest godina, dodao je on.

"Poštujući važeće zakonske propise, deci uzrasta ispod pet godina preporučena je preventivna terapija koju treba da uzimaju do kontrolnog tuberkulinskog testiranja i kontrolne radiografije koje će se blagovremeno zakazati", kazao je on.

Podsetio je i da su prvi pregledi obavljeni 13. avgusta u ATD-u Opšte bolnice Novi Pazar, a ekipu su činili jedan lekar specijalista pneumoftiziolog, tri medicinske sestre i dva tehničara koji su pregledali 22 dece, a urađeno je 22 tuberkulinska testa.

"Testovi su u fazi čitanja, a kod dece mlađe od pet godina u ATD-u opšte bolnice Novi Pazar urađena je radiografija grudnog koša", kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track