KRUŠEVLJANI OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA: Položeni venci na spomen obeležje povodom 14. i 15. oktobra! FOTO
Foto: Kurir/Ž.M.

svečarski

KRUŠEVLJANI OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA: Položeni venci na spomen obeležje povodom 14. i 15. oktobra! FOTO

Srbija -

Povodom 14. i 15. oktobra, Dana oslobođenja Kruševca u Drugom i Prvom svetskom ratu, Jasmina Palurović, gradonačelnica Grada Kruševca i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević položili su danas vence na humke na Slobodištu, Spomenik učesnicima ratova 1912 - 1918 i Spomenik ruskim vojnicima na Rasini. Vence su položili i delegacije Rasinskog upravnog okruga, Garnizona Vojsje Srbije Kruševac, SUBNOR-a, RVI, penzionera, veterana i brojnih drugih organizacija i udruženja koja neguju patriotske i slobodarske tradicije.

spomenik, venci, 14. oktobar, praznik, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Predstavnik pobratimskog grada Lipecka, Evgenije Čunosov, iz ruske Regionalne društvene organizacije „Savez oficira vazdušno- desantne armije i veterana ratnih operacija“ je sa predstavnicima Grada položio cveće na Spomenik Ruskom vojniku u Lazarici, a potom i na Spomenik ruskim vojnicima na Rasini. Zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović je na skupu izjavio: „Kruševac ima dugu, bogatu i burnu istoriju. Osvajan je, rušen, ali smo ga i junački oslobađali, zidali i obnavljali. Danas odajemo počast svim poginulim junacima koji su dali svoje živote kako bismo mi živeli slobodno i u miru.

spomenik, venci, 14. oktobar, praznik, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Naša je dužnost da poštujemo i cenimo hrabrost za njihov podvig protiv fašizma“. Podsetio je da je prošle godine, na Vidovdan, ruska regionalna društvena organizacija „Savez oficira vazdušno-desantne armije i veterana ratnih operacija“ iz pobratimskog grada Lipecka i Udruženje veterana „Bojevo bratstvo“ iz Kruševca potpisali Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći. Na njihovu inicijativu i sredstvima koja su obezbedili, na ovom Spomeniku su izvršene dopune i ispravke teksta za 22 crvenoarmejca, a sada je spomenik, zahvaljujući njima obnovljen i proširen.

spomenik, venci, 14. oktobar, praznik, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Ovom prilikom zamenik gradonačelnice se zahvalio pobratimima iz Lipecka, posebno gospodinu Evgeniju Čunosovu iz ruske Regionalne društvene organizacije „Savez oficira vazdušno- desantne armije i veterana ratnih operacija“, i veteranima „Bojevo bratstvo“ iz Kruševca što su na ovaj način sačuvali uspomenu na sve pripadnike Crvene armije koji su junački poginuli oslobađajući Kruševac.

spomenik, venci, 14. oktobar, praznik, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Gospodin Evgenij Čunosov se obratio prisutnima u ime gradonačelnice pobratimskog Grada Lipecka i uručio medalju predsedniku Skupštine Predragu Vukićeviću. Udruženja ratnih veterana „Bojevo bratstvo“ iz Kruševca uručilo je plakete zaslužnim pojedincima. Kulturni centar Kruševac je izveo prigoodan kulturno umetnički program povodom Dana oslobođenja grada u dva svetska rata.

Kurir.rs/Ž.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track