REKONSTRUKCIJA SREDNJOVEKOVNE TVRĐAVE MAGLIČ: Most do turističke atrakcije trebalo bi da bude sagrađen dogodine (FOTO)
Foto: Kurir.rs/J.S.

i Zavoda za zaštitu spomenika kulture

REKONSTRUKCIJA SREDNJOVEKOVNE TVRĐAVE MAGLIČ: Most do turističke atrakcije trebalo bi da bude sagrađen dogodine (FOTO)

Srbija -

KRALJEVO - I pored otežanih okolnosti, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i dalje aktivno rade na rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Maglič, udaljene 25 kilometara od grada na Ibru, a za prvu fazu projekta konzervatorsko - restauratorskih radova Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 5,5 miliona dinara.

Prema rečima Katarine Grujović Brković, direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, finansijska sredstva za konzervaciju tvrđave preneta su iz prethodne godine, jer stručnjaci zbog vanrednog stanja i epidemiološke situacije ovaj projekat nisu mogli ranije da realizuju.

Maglič, Rekonstrukcija
foto: Kurir.rs/J.S.

- Sada završavamo prvu fazu obnove i krećemo u drugu. Ove godine, zbog nepostojanja mosta do tvrđave, koji je odneo nabujali Ibar, zaista jeste bilo jako teško preko reke, uz pomoć čamaca, prebaciti sav građevinski materijal, skele i sve ono što je neophodno za izvođenje ovih radova, ali sada su skele, koje su bile najveći problem za iznošenje na utvrđenje tu i nadam se da će radovi sada ići malo lakše, kaže za Kurir Katarina Grujović Brković.

Ona ističe da kompletna rekonstrukcija ove tvrđave, koja datira iz 13. veka, ne može da bude završena iduće godine, jer je reč o obimnim konzervatorsko - restauratorskim radovima.

- Maglič je grad koji je najbolje očuvan i najkompleksnije je utvrđenje na teritoriji Republike Srbije, te u tom smislu zahteva i najkompleksniji pristup, izradu projektne dokumentacije i radove na konzervaciji zidova. Radove ćemo izvoditi u nekoliko faza što, naravno, zavisi od finansijskih sredstava koja se opredeljuju iz budžeta Republike Srbije, ali i svih drugih objektivnih okolnosti koje nam otežavaju realizaciju ovog projekta, dodaje direktorka.

Maglič, Rekonstrukcija
foto: Kurir.rs/J.S.

Do srednjovekovne tvrđave Maglič, brojni znatiželjnici iz Srbije i inostranstva i dalje ne mogu da dođu, jer je nabujala reka u junu prošle godine odnela viseći most koji je povezivao put sa ovom atraktivnom kulturno - istorijskom i turističkom destinacijom.

Kako je ranije izjavila Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, situacija sa virusom korona usporila je realizaciju mnogih projekata, pa i izgradnju novog mosta dužine 70 metara, a širine 130 santimetara.

Po njenim rečima, projekat novog mosta preko reke Ibar je završen i odobren od strane Kancelarije, a investicija vredna 8 miliona dinara trebalo bi da bude realizovana naredne godine.

Kurir.rs/J. S./FOTO: J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track