IZABRANO 120 DOMAĆINSTAVA U LOZNICI: 57 dobilo ugovore za stolariju, 48 za kotlove a 15 za izolaciju
Foto: T.Ilić

energetska efikasnost

IZABRANO 120 DOMAĆINSTAVA U LOZNICI: 57 dobilo ugovore za stolariju, 48 za kotlove a 15 za izolaciju

Srbija -

LOZNICA - Za neku od tri mere subvencionisanja programa poboljšanja energetske efikasnosti u Loznici ugovori su potpisani sa 120 domaćinstava, izabranim na konkursu, koja dobijaju konkretnu finansijsku podršku od Ministarstva rudarstva i energetike i iz budžeta grada Loznice.

SKOČILE KIRIJE U BEOGRADU, NOVOM SADU I NIŠU Garsonjera u BG izdaje se za 300€?! Za toliko u Nišu može da se iznajmi dvosoban stan

Gradonačelnik Vidoje Petrović u gradskoj upravi je uručio trojne ugovore o sufinansiranju mera energetske sanacije objekata koje su potpisali građani, izvođači radova i gradska uprava uz ocenu da je ‘’zadovoljan velikim interesovanjem građana’’.

Loznica, Gradska uprava
foto: T.Ilić

Na konkurs su stigle 244 prijave, a 120 domaćinstva je na konačnoj rang –listi, od toga 57 za stolariju, 48 za kotlove i 15 za termičku izolaciju, a lokalna samouprava i Ministarstvo rudarstva i energetike ulažu po pet miliona dinara za mere subvencionisanja programa poboljšanja energetske efikasnost. Pet miliona dinara je predviđeno za stolariju, po dva za fasade i kotlove, a milion dinara koji je bio namenjen za toplotne pumpe, za šta nije bilo zainteresovanih, prebačen je za kotlove.

Loznica je pre konkursa resornog ministarstva već imala raspisana dva za investiciono održavanje i unapređivanje svojstava zgrada, pre svega fasada, krovova, instalacija, uređaja i opreme, tako da je sada dobila i podršku državeza popravljanja energetkih svojstava zgrada, za višeporodično i porodično stanovanje.

Loznica
foto: T.Ilić

- Konkretnu finansijsku podršku dobija 120 domaćinstava od Ministarstva rudarstva i energetike i iz gradskog budžeta i sa njima smo potpisali ugovore. Radi se o zameni fasadne stolarije, izradi fasada da se popravi energetska efikasnost, nabavci kotlova na gas i pelet, što će značajno uticati na smanjenje emisije štetnih gasova.

Očekujemo da ovih dana počnu radovi, a izvođači su uglavnom lokalni. Sve ovo je u skladu je sa merama lokalne samouprave za unapređenje energetskih svojstva zgrada gde je potpisano 55 ugovora za stambene objekte za višeporodično stanovanje. Slede intezivni radovi, a radi se na novim fasadama, zameni fasadne stolarije, sanaciji krovova, postavljanju interfona i video-nadzora, a pre svega liftova – kazao je gradonačelnik.

Ove godine je za ‘’popravljanje svojstva zgrada’’, računajući i lokalne mere u budžetu izdvojeno 80 miliona dinara. Petrović je kazao da će to biti nastavljeno i da će u ove svrhe ‘’ogromna sredstva’’ biti izdvajana svake godine.

Kurir.rs/T.Ilić

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track