DIREKTOR BIA DOBIO NA SUDU: Predsednik GO Narodne stranke u Kruševcu Dejan Stevanović mora da plati odštetu od 350.000 dinara
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Osnovni sud u Kruševcu doneo presudu po tužbi Bratislava Gašića

DIREKTOR BIA DOBIO NA SUDU: Predsednik GO Narodne stranke u Kruševcu Dejan Stevanović mora da plati odštetu od 350.000 dinara

Srbija -

Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) dobio je prvostepenu sudsku presudu, u kojoj je doneta odluka da se usvaja njegov tužbeni zahtev za nadoknadu štete zbog povrede časti i ugleda, protiv predsednika Gradskog odbora Narodne stranke u Kruševcu Dejana Stevanovića, kojeg zastupa advokat Vladimir Gajić, objavila je danas Radio televizija Kruševac.

Osnovni sud u Kruševcu je u presudi iz septembra ove godine doneo odluku da predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Kruševcu Dejan Stevanović treba da plati odštetu u iznosu od 350.000 dinara direktoru Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću, zbog neistina koje je o njemu izneo u prilogu emitovanom uživo u emisiji “Studio N1 Live”, 15.oktobra 2020.godine.

Tom prilikom Stevanović je izneo više neistina čime je povredio čast i ugled tužioca Gašića, kaže se u delu obrazloženja Presude, u koju je RTK imao uvid. U tekstu ovakve presude, između ostalog još stoji: „S obzirom da je Bratislav Gašić ugledni nosilac državne funkcije, direktor BIA, ali i porodičan čovek koji je oženjen i otac troje dece, izneti navodi izuzetno njegovoj karijeri i profesionalnom ugledu, ali i njegovoj porodici koja je, zbog iznetih informacija od strane tuženog, bila vidno uznemirena“.

Bratislav Gašić, presuda, Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Prema navodima RTK, tuženi Stevanović je u pomenutoj televizijskoj emisiji govoreći o tome da je obnova Glavnog gradskog trga u Kruševcu „bacanje novca“, naveo i da se to radi zbog Hotela „Rubin“, čiji je novi vlasnik nepoznat. Stevanović je takođe naveo da je restoran „Pionirski park“ izdat u zakup Gašićevom bratu bez tendera na 99 godina, a da je „Bagdala“ navodno sređena parama građana Kruševca.

Govoreći da je Jastrebac sređen i privatizovan, Stevanović je naveo da su neki objekti na Jastrepcu u vlasništvu porodice i prijatelja direktora BIA. Takođe, izneo je neistine i o tenderskoj dokumentaciji za davanje koncesija na izgradnju podzemne garaže u centru grada, pri čemu je naveo da će po projektu „jedan krak izlaza iz garaže biti povezan sa zgradom Kocka koja je u vlasništvu kumovskih veza porodice Gašić”.

Bratislav Gašić, presuda, Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Imajući u vidu napred istaknute navode, kao i utvrđeno činjenično stanje o tome da je Dejan Stevanović u pomenutom TV prilogu izneo niz neistina, sud je shodno odredbi čl. 200 Zakona o obligacionim odnosima doneo odluku da tužiocu Gašiću pripada novčana naknada za povredu časti i ugleda u iznosu od 350.000 dinara. Obe strane imaju pravo žalbe na prvostepenu presudu Apelacionom sudu u Kragujevcu.

U izjavi za medije Bratislav Gašić je izrazio zadovoljstvo zbog ovako donete Presude, naglašavajući da sloboda govora ne podrazumeva iznošenje neistina i vređanje. Gašić je ovom prilikom rekao da će dosuđena sredstva zbog povrede časti i ugleda donirati u humanitarne svrhe i to: polovinu dobijenog iznosa za korisnike Doma za nezbrinutu decu u Kruševcu „Jefimija“, a drugu polovinu kruševačkom Centru za osobe sa posebnim potrebama.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track