Lokalizovan požar u podnožju Kopaonika

Lokalizovan požar u podnožju Kopaonika

Srbija -
Požar je ugrozio više od 200 hektara četinarske i borove šume i niskog rastinja, ali ne i imovinu stanovnika

BRUS - Lokalizovan je požar koji u podnožju Kopaonika gori od četvrtka ujutru, saznala je agencija Beta u kruševačkoj Vatrogasnoj jedinici.

Ipak, ne može se sa sigurnošću tvrditi da neće biti novih žarišta, rekao je komandir vatrogasno-spasilačke čete Dejan Vasiljković.

On je dodao da je lokalizovanju požara na nepristupačnom terenu kod naselja Grabovnica u opštini Brus, uz veliko angažovanje ljudi doprinelo i to što u nižim predelima koji su bili zahvaćeni požarom, danas nije bilo vetra.

Noćas na zgarištu ostaje vatrogasna straža, a šta će biti sutra zavisi od toga da li će noćas biti vetra, rekao je Vasiljković.

Po ranijim informacijama, požar je ugrozio više od 200 hektara četinarske i borove šume i niskog rastinja, ali ne i imovinu stanovnika.

U lokalizovanju požara učestvovalo je više od 150 pripadnika vatrogasnih jedinica iz Kruševca i Brusa, kao i iz Kikinde, Sombora, Apatina, Sente, potom pripadnika policije, radnika preduzeća "Srbija šume" i meštana. Jutros je angažovan i helikopter Vojske Srbije.

Pripadnici Vojske Srbije gase požare

Oko 300 pripadnika Vojske Srbije uskoro će se pridružiti kolegama i vatrogasno spasilačkim jedinicama angažovanim na gašenju požara u okolini Čačak i Gornjeg Milanovca, najavljeno je iz Ministarstva odbrane.

"U ovom trenutku oko 300 pripadnika Vojske Srbije iz garnizona Kraljevo i Gornji Milanovac kreće ka udruženim područjima", rekao je Tanjugu načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović.

On je rekao da se na trerenu već nalaze pripadnici Vojske Srbije koji su raspoređeni na liniji Čačak - Trbušani - Gornja Gorevica, sa kojima je i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general Milan Bjelica.

Pajović je kazao da su pripadnici Vojske angažovani za gašenje vatre po naređenju ministra odbrane Aleksandara Vučića i naveo da će biti angažovana i transportna sredstva za eventuanu evakuciju stanovništa.

U požaru na obroncima Suvobora, koji je izbio sinoć u 20.38 sati, dve osobe su povređene - jedan vatrogasac i jedan meštanin, a u gašenju se danas uključio i ruski avion "berijev".

Zbog opasnosti od požara izvršene su sve pripreme za evakuaciju stanovnika sela Gornja Gorevnica na obroncima Suvobora, ukoliko to bude neophodno, rečeno je večeras na sednici Kriznog staba u Čačaku.

Uz Gornju Gorevicu najugroženija su i sela Miokovci, Srezojevci i, u okolini Čačka, zbog vatrene stihije koja je ugrozila to područje.

Žandarmerija gasi požare kod Čačka

Oko 150 pripadnika Zandarmerije anagažovano je na pružnjaju pomoći vatrogasno spasilačkim jedinicama u gašenju požara na području Čačka, a još toliko je večeras krenulo ka tom području.

"Po naređenju direktora policije, a po zahtevu Sektora za vanredne situacije, danas oko 17.30 sati anagažovano je 150 pripadnika Žandarmerije na pružanju pomoći zbog požara", rekao je Tanjugu komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.

On je naveo da je još 150 pripadnika te jedinice, koja je u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, krenulo ka ugroženim području kako bi pomogli stanovništvu i vatrogasno spasilačkim jedinicama.

Prema njegovim rečima, Žandarmerija je anagžovala i veliki broj vozila i trehniku kako bi što bolje pomogla građanima i vatrogasno spasilačkim jedinicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja