Dačić: Stiže iljušin 76 nosivosti 42 tone vode

Dačić: Stiže iljušin 76 nosivosti 42 tone vode

Srbija -
"Iljušin 76", koga zovu "vodeni bombarder", bio je prvi put u Srbiji u leto 2007. godine i stacioniran, takođe, na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", odakle je veoma uspešno pomagao u gašenju požara u našoj zemlji

BEOGRAD - Na aerodrom u Nišu sutra u 12 sati sleće još jedan ruski avion za gašenje požara, tipa "Iljušin 76", nosivosti 42 tone vode, izjavio je Tanjugu premijer Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je dolazak još jednog aviona dogopvorio sa ministrom za vanredne situacije Rusije Vladimirom Pučkovim.

"Iljušin 76", koga zovu "vodeni bombarder", bio je prvi put u Srbiji u leto 2007. godine i stacioniran, takođe, na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", odakle je veoma uspešno pomagao u gašenju požara u našoj zemlji.

U Srbiji je na gašenju požara trenutno angažovan ruski helikopter "kamov K-32", takođe stacioniran u Nišu, a Vlada Srbije će od Moskve zatražiti da ruski helikopter produži boravak na niškom aerodromu do 1. oktobra.

"Berijev 200", nosivosti od 12 tona vode, danas oko 14 sati stigao je u Niš i već je angažovan na terenu, a kako je premijer Dačić Tanjugu rekao ranije ove nedelje, dogovoreno je da avion pomogne u gašenju požara ne samo narednih dana, već da ostane do sredine oktobra, odnosno do kraja letnje sezone.

Dačić je podsetio da je "berijev 200" već bio angažovan u Srbiji prošle godine, kada je uspešno gasio požare.

Mnogobrojni požari koji bukte ne samo u Srbiji, nego i u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i drugim državama u okruženju pokazuju da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu za reagovanje u vanrednim sutuacijama kao što su poplave, požari i zemljotresi, nije neophodan samo Srbiji, već i čitavom regionu, naglasio je Dačić.

Rusko-srpski centar u Nišu zvanično je počeo sa radom 25. aprila ove godine, kada su ga otvorili Dačić i Pučkov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track