KONTROLA ZAGAĐENJA U LOZNICI: Postavljeni senzori za merenje kvaliteta vazduha KOD TRI ŠKOLE
Foto: Kurir/T.Ilić

istraživanje

KONTROLA ZAGAĐENJA U LOZNICI: Postavljeni senzori za merenje kvaliteta vazduha KOD TRI ŠKOLE

Srbija -

LOZNICA – Kod tri lozničke gradske škole, osnovne ’’Jovan Cvijić’’ i ’’Vuk Karadžić’’ i srednje Tehničke, postavljeni su senzori za merenje kvaliteta odnosno zagađenosti vazduha u sklopu projekta

‘’Škole za bolji kvalitet vazduha“. Kako je predviđeno u decembru će u ovim školama biti instalirani monitori za praćenje kvaliteta vazduha, a zaposleni obučeni da rukuju sa njima i prate stepen kvaliteta, odnosno zagađenosti vazduha. Prema rečima pomočnika gradonačelnika Ljubinka Đokića, za projekat je konkurisalo 25 lokalnih samouprava, a Loznica se našla među petnaest odabranih. Ovaj projekat je za nas važan, rekao je on jer koliko je važno da su škole dobro opremljene i bezbedne, a jesu, toliko je i kakav je kvalitet vazduha oko njih.

Loznica, kvalitet vazduha
foto: Kurir/T.Ilić

- Cilj je merenje kvaliteta vazduha u sredinama gde se nalaze škole, borave deca i zaposleni, kao i podizanje nivoa svesti školske populacije koliko je važno boriti se za kvalitetniji vazduh. Zamisao je da da se na školama koje se nalaze u zoni gušćeg saobraćaja ili blizini zagađivača postave senzori za merenje kvaliteta vazduha, a mi smo procenili da su to ove tri. ‘’Cvijićeva’’ ima individualno grejanje, ‘’Vuk Karadžić’’ se nalazi pored vrlo prometnog magistralnog puta Loznica –Šabac, a srednja Tehnička je u centru grada. Loznica nema neke zagađivače, gradska toplana je sve kotlarnice prebacila na ekološko gorivo, prirodni gas, osim onih u vidu individualnih dimnjaka domaćinstava koja se greju na ugalj i eventualno izduvnih gasova vozila – rekao je danas Đokić.

On očekuje da će rezultati merenja biti u dozvoljenim u granicama, a ako ne budu onda će se razmišljati o daljim koracima. Grad je pre četiri godine već uradio veliki posao, rekla je direktorica škole ‘’Vuk Karadžić’’ Aneta Rakić, podsetivši da je tada finansirana nabavka gasnog kotla pa se sa grejanja na ugalj prešlo na ekonomičniji i po okolinu zdraviji način grejanja.

Loznica, kvalitet vazduha
foto: Kurir/T.Ilić

- Nastojaćemo da učestvujući u ovom projektu unapredimo svest i znanje dece o zagađenosti vazduha u svojoj sredini. Da shvate koliko zagađen vazduh može da utiče na njihovo zdravlje, ali i da afirmišemo njihovo učešće u kreiranju aktivnosti koje će dati pozitivne promene u budućnosti – rekla je Rakićeva.

Projekat ‘’Škole za bolji kvalitet vazduha“ ima cilj da ojača svest školske dece, roditelja i astavnika o negativnom uticaju zagađenja vazduha, nivoima zagađenja vazduha i njegovim štetnim efektima na zdravlje. Njegovo provođenje je planirano od prvog avgusta ove do 31. jula 2023. godine, a zajednički ga sprovode UNICEF i Stalna konferencija gradova i opština u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, Institutom ‘’Vinča“ i Internet društvom Srbije, uz finansijsku podršku vlade Norveške.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja