USPEŠAN NASTUP PRIVREDNIKA IZ SRBIJE U TIRANI: Jedan Balkan, jači Balkan
Foto: RPK Kruševac

Međunarodni privredni sajam u Tirani

USPEŠAN NASTUP PRIVREDNIKA IZ SRBIJE U TIRANI: Jedan Balkan, jači Balkan

Srbija -

Privredna komora Srbije, u saradnji sa partnerima, za svoje članice koje nastupaju na 27. međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, organizovala je bogat biznis program, zakazano je više od stotinu sastanaka sa albanskim kompanijama, B2B susreti u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN), kao i razgovori sa najvećim trgovinskim lancima svih šest ekonomija Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

tirana, sajam
foto: RPK Kruševac

- Među kompanijama iz Albanije sa kojima će razgovarati naše firme su veliki poslovni sistemi, kao što su: Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa, koji okupljaju kompanije u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, prehrambene, hemijske i drugih industrija, kao i trgovinski lanci, poput Špara, Konada i ostalih.

Na sajmu u Tirani, koji se održava pod sloganom „Jedan Balkan jači Balkan“, ove godine učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije, kaže Maja Marković, vd direktor RPK Rasinskog okruga iz Kruševca.

tirana, sajam
foto: RPK Kruševac

Sa ciljem da prošire poslovanje na albanskom tržištu, ojačaju već uspostavljene poslovne veze ili pronađu nove partnere, na sajmu će se predstaviti kompanije iz Rasinskog okruga - Bramy i Kolarević. Osim za izlagače iz naše zemlje, B2B sastanci organizovani su i za mala i srednja preduzeća iz regionalnih privrednih komora Kruševac i Niš, koja će posetiti sajam kao i svake godine do sada.

tirana, sajam
foto: RPK Kruševac

Prema rečima Maje Marković, perspektivni sektori za saradnju Srbije i Albanije su: poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska, tekstilna, i industrija nameštaja. Za srpsku privredu, Albanija je tržište sa značajnim mogućnostima, na kojem se beleži višegodišnji rast robne razmene. Tokom 2020. godine izvoz na tržište Albanije porastao je za 10 odsto, uprkos problemima koje je poslovanju na globalnom nivou donela pandemija koronavirusa.

Sajam privrede u Tirani, po broju izlagača i posetilaca, predstavlja najznačajniju sajamsku manifestaciju u Albaniji.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track