UŽIVO IZ ČASA U ČAS! VANREDNO U 7 OPŠTINA U SRBIJI Nema škole u Krupnju, težak sneg kida dalekovode, struja počela da stiže u sela
Foto: Kurir/Z.Šaponjić

ogroman sneg doneo velike nevolje zapadu srbije

UŽIVO IZ ČASA U ČAS! VANREDNO U 7 OPŠTINA U SRBIJI Nema škole u Krupnju, težak sneg kida dalekovode, struja počela da stiže u sela

Srbija -

BEOGRAD - Vanredna situacija je proglašena u sedam opština u Srbiji - Arilju, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji i Krupnju. Vlažan i težak sneg pokidao je dalekovode i oborio bandere širom zemlje, ekipe su na terenu i saniraju kvarove, preneo je RTS.

Saobrćajnice se čiste po prioritetima, a glavni putni pravci su prohodni. Predsednik Opštine Arilje Predrag Maslar ;izjavio je da više od 48 sati više od 1.300 domaćinstava u toj opštini nema struje.

sneg, prvi sneg, mećava
foto: Kurir/Z.Šaponjić, Beta Miloš Miškov, Marina Lopičić, Dado Đilas

"Na sreću, nemamo težih situacija, bolesnih ljudi. Nadamo se da ćemo za 24 sata uspeti da normalizujemo stanje sa dodatnom mehanizacijom, koju ćemo uvesti preko vanredne situacije", rekao je Maslar. Vanredna situacija je uvedena i u Bajinoj Bašti, kako bi se angažovala sva raspoloživa mehanizacija za čišćenje puteva da bi ekipe EPS-a mogle da otklanjaju kvarove. Bez struje je oko 2.600 potrošača u ariljskoj i bajinobaštenskoj opštini i oko 500 u Priboju.

U Novoj Varoši stanje je stabilizovano, ali je neprohodno očistiti još oko 20 odsto lokalnih puteva. Osnovne i srednje škole u Krupnju neće raditi tri dana zbog velike količine snega, a prvi radni dan je četvrtak, 16. decembar.

Vlažan i težak sneg pokidao je dalekovode i oborio bandere širom zemlje. Ekipe na terenu saniraju kvarove, a bez struje je trenutno oko 28.000 korisnika.

15.40 - V. d. načelnika Sektora za vanredne situacije Čaušić: Ponosan sam na rad vatrogasaca za vreme snežnih padavina. Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Luka Čaušić pohvalio je rad pripadnika Sektora za vanredne situacije tokom proteklih dana za vreme snežnih padavina i posebno se zahvalio ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu koji je prepoznao i ukazao na neophodnost preventivnog angažovanja pripadnika Sektora za vanredne situacije naročito tokom snežnih padavina i nepogoda.

sneg, mećava, Zlatibor
foto: Kurir/Z.Šaponjić

Čaušić je naglasio da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, iako to nije u opisu njihovog posla, proteklih mesec dana u planinsko-brdskim krajevima krčili šume i sekli granje koje je padalo na strujne vodove i ugrožavalo dotok električne energije u domaćinstvima. Poručio je da se situacija u Srbiji nakon snežnih padavina smiruje i pohvalio vatrogasce-spasioce koji su za vreme snežnog nevremena spasili 17 osoba.

14.20 - Mihajlović: Sve ekipe na terenu, smanjuje se broj domaćinstava bez električne energije. Sve ekipe javnih preduzeća u oblasti energetike su na terenu kako bi kompletan elektroenergetski sistem u Srbiji počeo da radi punim kapacitetom, saopštila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

."Svi zajedno radimo na tome da što pre izadjemo iz krize i neophodno je da budu angažovani svi resursi kako bi kompletan elektroenergetski sistem ostao stabilan i počeo da radi punim kapacitetom. Situacija jeste bolja, ali je i dalje veoma ozbiljna", rekla je Mihajlović. Na sednici su predstavljeni izveštaji o radu i problemima sa kojima se suočavaju EPS, EMS i EDS, koji su nastali zbog elementarnih nepogoda. Кako je rečeno, ekipe Elektrodistribucije Srbije su neprestano na terenu i do kraja dana se očekuje da budu otklonjeni kvarovi. Na sastanku su učestvovali i predstavnici Srbijagasa, Transportgasa, NIS-a, Poslovnog udruženja Toplane Srbije, Republičke direkcije za robne rezerve, Preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" i Puteva Srbije.

11.15 - Pojedina sela na području Lučana, Gornjeg Milanovca i Ivanjice ponovo imaju struju. Pojedina sela u opštinama Lučani, Ivanjica i Gornji Milanovac ponovo imaju struju, posle dvodnevnog prekida u snabdevanju zbog kvarova na mreži izazvanim obilnim snežnim padavinama.

sneg
foto: T.Ilić

Kako je rečeno agenciji Beta u opštinskoj upravi Lučana, normalizovano je snabdevanje strujom sela Turice, Puhovo, Viča i dela Negrišora, a ekipe Elektrodistribucije i dalje rade na otklanjanju ostalih kvarova. Nadležni navode da u toj opštini i dalje ima neprohodnih lokalnih puteva. U Ivanjici je nakon otklonjenih kvarova 11 sela i prigradskih naselja dobilo struju - Prilike, Malovići, Radaljevo, Grabovica, Buk, Medjurečje, Šamanica, Bele vode, Erčege, Bratljevo i Luke.

10.11 - Stanje u lozničkom kraju: putevi prohodni, čeka se struja. Loznica se polako oporavlja od nevolja koje su donele obilne snežne padavine i danas je, prema informacijama iz lokalne samouprave, stanje znatno bolje nego juče. Za saobraćaj, pa i autobuski, prohodno je svih 250 kilometara puteva koji se nalaze u planu zimskog održavanja, dok na nekim sporednim još uvek ima snega. Jutros su na području Loznice svi dalekovodi bili u funkciji osim dalekovoda Korenita-Brezjak, ogranak prema Tronoši koji uskoro treba da bude osposobljen.

sneg, mećava, Loznica, Bez struje
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Problema ima na niskonaponskoj mreži pa sela Korenita, Jadranska Lešnica, Jelav, Runjani, Donji Dobrić, Straža, Tršić, ni jutros nemaju električne energije zbog iskakanja niskonaponske mreže. Ekipe lozničke ''Elektrodistribucije'' su u na terenu i nastoje da se sve normalizuje do kraja dana. U odnosu na prethodna dva dana danas je stanje elektromreže znatno bolje, a prema informacijama nadležnih na području koje pokriva loznički ogranak EPS-a do kraja dana sve trafostanice biće pod naponom. T.Ilić

sneg, mećava, Loznica, Bez struje
foto: Kurir.rs/T. Ilić

09.50 - Teška situacija u Lučanima: Bez struje 6.000 potrošača, bez napona 152 od 230 trafo-stanica. Oko 6.000 potrošača na teritoriji Opštine Lučani i dalje je, već četvrti dan, bez struje, a bez napona i jutros su trafostanice na području Kotraže, Dljina, Goračića, Negrišora, Gornje i Donje Travarice, Vučkovice, Gloga, Donjeg Dubca, Rasove, Dučilovića...

Po rečima Milivoja Dolovića, predsednika Opštine, struju jutros imaju samo gradska područja Lučana i Guče. Ekipe "Elektrodistribucije" tokom jučerašnjeg dana uspele su da osposobe osam trafosastanica, pa su jutros van funkcije 152 trafostanice od ukupno 230. Po rečima Dolovića, situacija ne području opštine je teška, ljudi su bez struje od subote uveče, danas će u pomoć ekipama "Elektrodistribucije" u Lučanima pristići kolege iz Kraljeva, Čačka, iz drugih mesta.

Velike štete dalekovodima, niskonaponskoj mreži ovde je naneo mokar, težak sneg koji je padao u noći između subote i nedelje, preko stubova i provodnika padalo je drveće, veliki deo ovih kvarova desio se u teško pristupačnim područjima. Z. Šaponjić

sneg, Zavejani Putevi, Zlatar
foto: Kurir/Z.Šaponjić

Kvar na bloku A1 TENT-a Obrenovac je otklonjen noćas i građani su dobili struju i grejanje, potvrdio je za RTS predsednik te opštine Miroslav Čučković. Vlažan i težak sneg pokidao je dalekovode i oborio bandere širom zemlje, bez struje je trenutno oko 28.000 korisnika a ekipe na terenu saniraju kvarove.

Vlažan i težak sneg pokidao je dalekovode i oborio bandere širom zemlje. Ekipe na terenu saniraju kvarove, a bez struje je trenutno oko 28.000 korisnika. Čiste se saobraćajnice po prioritetima i svi glavni pravci su prohodni.

Vanredna situacija je proglašena u pet opština - Ivanjici, Novoj Varoši, Lučanima, Ljuboviji i Krupnju. Zbog obilnih snežnih padavina osnovne i srednje škole u Krupnju neće raditi tri dana i prvi radni dan je 16. decembar.

Kvar na bloku A1 TENT-a Obrenovac je otklonjen noćas i građani su dobili struju i grejanje, potvrdio je za RTS predsednik te opštine Miroslav Čučković.

U većem delu zemlje sneg je prestao da pada. Najviše snega, tradicionalno, ima na Kopaoniku, gde je visina snežnog pokrivača premašila 70 centimetara. Na Zlatiboru pola metra, u Beogradu 25 santimetara.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track