INSPIRISANI PESMOM SVETOG VLADIKE NIKOLAJA: Đaci iz Vrbe kod Kraljeva napravili nesvakidašnji prikaz Božića
Foto: Privatna arhiva/J.S.

Pesma vladike Nikolaja „Anđeli pevaju“

INSPIRISANI PESMOM SVETOG VLADIKE NIKOLAJA: Đaci iz Vrbe kod Kraljeva napravili nesvakidašnji prikaz Božića

Srbija -

KRALJEVO - Pesma vladike Nikolaja „Anđeli pevaju“ bila je uzor učenicima osnovne škole „Dositej Obradović“ u Vrbi kod Kraljeva, da po njoj, u susret ovogodišnjem najradosnijem hrišćanskom prazniku, izrade veliki i raskošan Božićni vertep.

Vrba, Kraljevo, Đaci, Božić
foto: Privatna arhiva/J.S.

Svi akteri u ovom događaju Roždestva, koje navodi i pesma, izrađeni su ručno uz pomoć veroučitelja Milana Milutinovića, a ostale delove ove scene osmislili su i idejno postavili skice učenici sedmog i osmog razreda.

- Sveti Vladika Nikolaj, u nesagledivom doprinosu duhovne baštine kroz njegova dela, ostavljene kao zavet Srpskom rodu, napisao je i nekoliko božićnih pesama. One su postale nacionalni simbol kroz sve generacije koje slave i dočekuju Božić njihovim ispevanjem. Đaci su posebno bili podstaknuti stihom „Što narodi čekaše“, koji teološki tačno izražava istinu o narodima i civilizacijama starog sveta u iščekivanju dolaska Spasitelja sveta, kaže veroučitelj Milutinović.

Vrba, Kraljevo, Đaci, Božić
foto: Privatna arhiva/J.S.

Prema njegovim rečima, učenici su najpre prikazali period praistorije i borbe čoveka sa prirodom u obliku praistorijskog mamuta. Zatim su nastavili sa prikazom naselja starčevačke kulture, a nasuprot tim scenama civilizacije drevnog istoka i Mediterana.

Stari Egipat sa sfingom, piramidom i egipatskim narodom su primer nestalog idolopoklonstva kao potrebe čoveka da traži i spozna živog i istinitog Boga. Helenizam su prikazali sa antičkim stubovima i filozofima koji mislima streme prema spoznaji istine.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva/J.S.

- Simbolično razrušenom tvrđavom nad pećinom gde se rađa Bogomladenac Isus, učenici su prikazali smisao po kome stari svet i drevne religije nestaju i urušavaju se pred ispunjenim obećanjem Boga rodu ljudskom kroz vekove. Kako bi u ovoj sceni ugradili i sebe odnosno narod Svetosavlja, prikazali su i deo tipičnog šumadijskog sela i Srbina sa Srpkinjom u tradicionalnoj nošnji koji pozdravljaju novorođenog Hrista, dodaje Milan Milutinović.

Upotpunjujući kompletnu sliku nesvakidašnjeg Božićnog prikaza, učenici trećeg i četvrtog razreda ove škole pripremili su za ovu priliku i horsko izvođenje pesme „Anđeli pevaju“.

Kurir.rs/J. S./FOTO: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track