U ŽIVOTU SU ME ODRŽALI VERA I LJUBAV PREMA PORODICI: Miroljubova borba sa koronom trajala je 126 dana, ali NIJE SE PREDAVAO!
Foto: Printscreen/Facebook

U ŽIVOTU SU ME ODRŽALI VERA I LJUBAV PREMA PORODICI: Miroljubova borba sa koronom trajala je 126 dana, ali NIJE SE PREDAVAO!

Srbija -

PROKUPLJE – Miroljub Stošić (43) iz Prokuplja je 126 dana proveo u Opštoj bolnici “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju boreći se sa koronavirusom i konačno je 16. januara ove godine otpušten kući. Ta, četiri meseca je preživeo, od kojih je 2,5 meseci proveo na kiseoničnoj potpori putem High-flow aparata sa protokom kiseonika od 80 litara u minuti, kako kaže samo zahvaljujući medicinskim radnicima koji su brinuli o njemu i veri da zbog svoje dece i porodice mora da izdrži i ozdravi.

Njegova priča i svedočenje o sekundama, minutima, danima neizvesnosti je primer čovekove istrajnosti, želje kao i upornosti zdravstvenih radnika da se ne odustane od života.

Prokuplje, kovid priča
foto: Printscreen/Facebook

- Svi koji se bore sa ovom bolešću ili nekim drugim problemom , nikad ne treba da posustanu, već moraju da nađu snage u ljubavi prema najmilijima i životu. Kad god mi je bilo teško mislio sam na moju decu Anastasiju i Uroša, tu sam nalazio snage da izdržim , da napravim uz pomoć mašine novi udah, i ponovo u svoje telo unesem život. Bilo je teško, nekih dana i situacija se uopšte ne sećam, ali pobedio je život i to je sada važno – kaže Miroljub nakon svega što je preživeo.

Njegova broba krenula je 12. septembra, kada su ga smestili na kovid odeljenje prokupačke bolnice, jer je nakon nekoliko dana kašlja i malaksolosti ipak morao da potraži pomoć lekara. Priznaje da je bila greška što se odmah nije javio lekarima i savetuje sve ostale da čim osete prvi simtomi potraže pomoć.

- Po dolasku u bolnicu odmah sam priključen na mašinu za disanje sa velikim protokom kiseonika. Gotovo do početka novembra ta mašina je menjala moja pluća, koja se na snimku nisu ni videla, već su bila obična bela mrlja – priseća se naš sagovornik tih dana pakla. I onda je usledilo 3, 5 meseca borbe, neizvesnosti.

Prokuplje, kovid priča
foto: Kurir.rs/B.R.

Bio je vezan za krevet, ophrvan bolešću, dosta je izgubio na kilaži, ali nijednog trenutka nije posustao. U svakom trenutku osećao je, kako kaže, podršku lekara i sestara kovid odeljenja bolnice. Za njega su oni bili anđeli čuvari, koji su sve svoje znanje ali i najbolje želje usmerili na to da pobedi opaku bolest. Čak i kada ga je bolest potpuno osvojila osećao je njihovu brigu i požrtvovanost. Dodaje da je medicinsko osoblje podjednako bilo posvećeno svim bolesnicima i da je to još jedna njihova velika vrlina.

- Lekovi da, savremeni aparati naravno, ali osmeh pun podrške, stisak ruke , lekara i tehničara, uvek je bio podstrek za nastavak borbe – naglašava Miroljub.

I dani su prolazili, svaki je bio korak napred ka izlečenju i ozdravljenju, ali i neizvesnost, jer se njegovo zdravstveno stanje u minuti menjalo ili na bolje, ili na gore. Mnogi pacijenti sa boljom kliničkom slikom izgubili su borbu, jer im je nestalo vere i nade u ozdravljenje.

Borba traje i dalje

Kada je konačno izašao iz bolnice Miroljub Stošić je morao ponovo da nauči da hoda u čemu su mu pomogli fizioterapeuti.

-Svaki korak koji sam ponovo naučio je novo osvajnje života, nije bilo lako ni kada sam disao pomoću mašine, ali ni kada sam ponovo učio da hodam. Preda mnom je još jedno duže vreme oporavka. Nadam se da svim članovima moje porodice mogu da uzvratim podršku i zahvalnost koji su oni meni dali – kaže heroj Prokuplja Miroljub Stošić i koristi ovu priliku da kaže "hvala svim zdravstvenim radnicima Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” koji su mu pomogli da opet bude kući".

- Srce mi je puno što mogu da sa ponosom kažem da smo ovu bitku dobili, Miša pre svega sa jedne strane i naša bolnica sa druge strane. Bilo je mnogo teških trenutaka, ali ovaj jedan je lep, da je Miša pre svega izašao iz bolnice sa oporavljenim plućima u odnosu na to kakva su bila, pobija sve loše trenutke koje smo imali. U njegovom lečenju je učestvovala čitava bolnica, tim lekara i medicinskih sestara, odnosno tehničara uz podršku narodnog poslanika, dr Darka Laketića i direktorice dr Snježane Arsić, glavnog tehničara bolnice Dragomira

Cvetkovića i mnogih drugih. Jedan multidisciplinaran pristup lečenju u kojem su pored našeg COVID odeljenja učestvovale i služba anestezije, reanimatologije i intenzivne terapije, služba fizikalne medicine i rehabilitacije , odeljenje interne medicine predvođeni svojim načelnicima i mnogi drugi. Miša je veliki heroj, pobio je sve zakone medicine.

Jedna divna osoba, jedna jaka ličnost i meni je čast što sam upoznala takvu osobu- svedoči o danima koje je Miroljub proveo u bolnici dr Jelena Marković, specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije koja je u prokupačkoj bolnici vodila Stošića. Dodaje da mu ovom prilikom još jednom čestitam na novom životu, jer je život za njega posle svega ovoga tek počeo!

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track