ZBOG SMRTI EPISKOPA LAVRENTIJA OTKAZANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Eparhija šabačka će odlučiti da li i kada će biti održana
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

LOZNICA

ZBOG SMRTI EPISKOPA LAVRENTIJA OTKAZANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Eparhija šabačka će odlučiti da li i kada će biti održana

Srbija -

Svečana svetosavska akademija koja je trebalo da bude održana danas, od 18 časova, u Vukovom domu kulture otkazana je zbog smrti episkopa šabačkog Lavrentija (1935-2022) koji je juče preminuo. To je potvrđeno iz Starolozničke crkvene opštine koja je zajedno sa Novolozničkom trebalo da organizuje ovu svečanost.

Bilo je predviđeno da svetosavsku besedu održi profesor dr Zoran Jelisavčić, docent na Bogoslovskom fakultetu ‘’Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, a u umetničkom programu nastupe horovi iz obe lozničke crkvene opštine, dečji hor ‘’Sveti Sava“ i crkveni hor ‘’Sveti Roman slatkopojac“.

Loznica
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Hoće li i kada akademija biti održana zavisi od odluke Eparhije šabačke.

Kako je saopštila Eparhija šabačka, Vladika Lavrentije (Živko Trifunović) preminuo je u 87. godini. Rođen je 27. januara 1935. godine u krupanjskom selu Bogoštici. U Krupnju je završio osnovnu školu, a potom dva razreda gimnazije u Loznici i zatim Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Sveti arhijerejski sabor izabrao ga je 1989. godine za episkopa šabačko-valjevskog, a na njegov predlog je 2006. ona podeljena na dve eparhije, šabačku sa sedištem u Šapcu i valjevsku sa sedištem u Valjevu. On je bio najstariji episkop SPC i po godinama života i episkopskog staža (54).

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track