NEŠTO JE PALO IZ NEBESA PO SNEGU, ŽIVO, GRUPIŠE SE I SMRDI: Snimak uznemirio meštane srpskog sela ŠTA JE OVO, MAJKO MOJA?! (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Printscreen/Facebook

panika

NEŠTO JE PALO IZ NEBESA PO SNEGU, ŽIVO, GRUPIŠE SE I SMRDI: Snimak uznemirio meštane srpskog sela ŠTA JE OVO, MAJKO MOJA?! (VIDEO)

Srbija -

Snimak nesvakidašnje pojave na snegu uznemirio je meštane sela Bučje.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se gomila sitnih crnih stvorenja koja skaču po snegu.

- Nešto je palo iz nebesa po snegu. Živo je. Grupiše se i smrdi na naftu - napisao je Zlatko Papić koji je objavio snimak.

Zlatko je dodao da je stvorenja snimio njegov otac u selu Bučje.

Usledila je lavina komentara.

- Samo kad deca počnu dolaziti sa sankanja češući se, a smrde ko da su pretakala naftu - našalila se jedna korisnica.

Pojedini navode da je to redovna pojava.

- Ne bojte se. To ima svake zime po snegu. Ja ih pamtim. 50 godina. Ne znam kako se zovu, ali uvek ih je bilo. Pogotovo kad ideš po snegu. Skupljaju se u nogostopama - navodi jedan korisnik.

- Ja lično nikad tako nešto nisam video. A skijam 40 godina - nadovezao se drugi korisnik.

Neki su pak ubeđeni da je u pitanju nekakva "zavera".

- Znam da je baš danas u tom pravcu preleteo avion sa belim tragom oko 15 sati. I baš sad sam proverio aplikaciju flightradar24 i nije ga identifikao kao komercijalni let. A da nas zasipaju nije tajna i to i ne kriju. Kažu da to rade da nas zaštite od štetnog dejstva sunca. Ko je naivan neka im veruje - navodi jedan korisnik.

Upućeni međutim tvrde da su u pitanju snežne vaši iliti snežne buve koje nisu štetne za životinje i biljke.

- Na osnovu fiziologije rasta može biti da su u sporama. Postoji evolutivni svet spora ili spira pod zemljom koje ljudsko oko ne vidi - navodi jedna korisnica.

Snežne buve se inače hrane gljivama, algama i biljnim ostacima. Čak su i korisne zbog procesa razgradnje organske materije u zemljištu. Imaju sposobnost da se kreću kroz sneg, a kao i sve buve kreću se skakanjem, što je posebno ubadljivo na belom snegu.

Imaju specifične proteine koji im služe kao antifriz i izrazito veliku toleranciju na niske temperature i zato su se upravo sada pojavile.

Prethodnih dana su porema navodima medija primećene i u drugim krajevima Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track