PROGLAŠENI POBEDNICI U SVIM KATEGORIJAMA: Međunarodni festival humora i satire Zlatna kaciga u Kruševcu
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

malo smeha i zabave

PROGLAŠENI POBEDNICI U SVIM KATEGORIJAMA: Međunarodni festival humora i satire Zlatna kaciga u Kruševcu

Srbija -

Nagrade će biti uručene 1. aprila na Svetski dan šale i rođendan najvećeg srpskog komičara svih vremena Miodraga Petrovića Čkalje

KRUŠEVAC - U Kulturnom centru Kruševac proglašeni su dobitnici nagrada u svim kategorijama, na tridesetom po redu, Međunarodnom festivalu humora i satire „Zlatna kaciga“.

Nagrade će biti uručene 1. aprila na Svetski dan šale i rođendan najvećeg srpskog komičara svih vremena – Miodraga Petrovića Čkalje.

Tema ovogodišnje konkursa bila je jubilej, a nagrade su dodeljene u dve kategodije karikatura i pisana forma, a za mlade do 18 godina karikatura, strip i pisana forma. Na konkursu je učestvovalo ukupno 225 autora iz 46 država, od kojih je 187 poslalo svoje karikature, a 38 autora je konkurisalo za pisanu formu.

Kruševac, Festival humora i satire, Zlatna kaciga
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Pobednik u konkurenciji karikaturista je Benjamin Ale Ali iz Irana, drugu nagradu je osvojio Muharem Đerlerk iz Srbije, a trećeplasirani je Damir Novak iz Hrvatske. U kategoriji pisana forma prispelo je 20 priča, 23 pesme i 715 aforizama. Zlatnu kacigu za priču „Jubilej orangutana“ osvojio je je Dragiša Pavlović Rasinski iz Kruševca, a za pesmu „Svi su Osvajač dani jubileji“ je Srba Takić iz Vlasotinaca.

Zlatnu kacigu za aforizam „Jubilarni deseti nalog da obustavi nelegalno zidanje, investitor je obeležio zidanjem još jednog sprata“ dobio je Đokica Miljković iz Novog Sela. Nagradu “Rade Brka” osvojio je Marko Samardžija iz Bačkog Dobrog Polja za priču „Jubilarna godišnjica“, a dodeljene su i diplome autorima koji su bili u užoj konkurenciji.

Kruševac, Festival humora i satire, Zlatna kaciga
foto: Kurir.rs/Ž.M.

U konkurenciji mladih autora do 18 godina dostavljene su 72 karikature, 4 stripa i 1 pesma. Prvu nagradu za karikaturu i strip osvojila je Viktorija Gurkova iz Bugarske, drugu Anđela Petrović iz Pančeva, a treću Pavle Tešić iz Gimnazije iz Čačka. Specijalne nagrade biće uručene Savi Radovanović i Marini Pavlović iz Lajkovca i Petru Niševiću iz Pančeva, a zahvalnicu za rad u pisanoj formi dobiće Jovana Marković iz Kruševca.

1 / 6 Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Dobitnicima „Zlatne kacige“ nagrade će biti uručene prvog aprila na Svetski dan šale i rođendan najvećeg srpskog komičara svih vremena Miodraga Petrovića Čkalje, rođenog u Kruševcu 1924. godine.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track