PA IMA LI LEPŠEG PRIZORA! Proplancima Zlatibora ponovo trčkaju jeleni koji su odatle odavno istrebljeni! Uskoro stižu i mladunci
Foto: RTS Printscreen

u planu je da ima ukupno 100 jedinki

PA IMA LI LEPŠEG PRIZORA! Proplancima Zlatibora ponovo trčkaju jeleni koji su odatle odavno istrebljeni! Uskoro stižu i mladunci

Srbija -

ZLATIBOR - Jedna od najlepših i najposećenijih srpskih planina od prošle godine ima nove, ali i posebne stanovnike. Na proplanke Zlatibora u okviru državnog projekta reintrodukcije divljači, tokom prethodnih 12 meseci stiglo je do sada ukupno 35 jedinki, a u četvrtom kontigentu naselilo se još šest, tri mužjaka i tri ženke.

"Sprovođenje procesa ponovnog naseljavanja ove divljači na prostore jugozapadne Srbije odakle je odavno istrebljena teče po planu. Ovi jeleni iz četvrtog kontigenta će sa onim koji su stigli u januaru ove godine formirati krdo koje će iz repro centra biti pušteno u prirodu", rečeno je za RINU u Lovačkom udruženju "Zlatibor".

jelen, jeleni, naseljavanje, Zlatibor
foto: RTS Printscreen

Uskoro bi trebalo da stigne još jedan kontigent ovih životinja, u planu je da ima ukupno 100 jedinki, a nadležni se nadaju da će u tome i uspeti. Očekuje se da uskoro stignu i prvi mladunci. Neke jedinke pristigle prošle godine su već puštene u prirodu, neke su prelazile čak i u Bosnu i Hercegovinu ali se ipak vraćaju na Zlatibor, a često po hranu dolaze baš ponovo u repro centar, gde su nekoliko meseci bile na prilagođavanju.

Sve pristigle jedinke su detaljno pregledane, a kad su stigle na Zlatibor smeštene su u prihvatilište gde provode određeni period prilagođavanja i karantina, zatim se puštaju u prirodu.

Jelen, Zlatibor
foto: Rina.rs

„Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, puštaju se na otvoreno područje lovišta Zlatbor“, kažu u LU "Zlatibor".

Jeleni, košute i mlade jedinke stigli su iz Bačkog Monoštora i lovišta „Kozara“. Ne postoji tačan podatak od kad jeleni ne nastanjuju Zlatibor, ali se radi o jako dugačkom periodu i sada je konačno jelenska divljač ponovo vraćena na područje gde je nekad davno živela.

Osim Zlatibora, vraćeni su i na planine Tara, Zlatibor i okolinu Prijepolja. Državni projekat reintrodukcijne jelena u Zpadnoj Srbiji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a na području planine Zlatibor njime rukovodi Lovačko udruženje „Zlatibor“.

Šta kaže lovac Milun

U prihvatilište na Zlatiboru stiglo je još deset jelena i košuta. To je deo projekta Ministarstva poljoprivrede kojim se evropski jeleni iz Vojvodine naseljavaju na prostor jugozapadne Srbije - Taru, Zlatibor, Zlatar.

Uoči snega i jeleni koji su prošle godine stigli na Zlatibor vraćali su se hranilištu prihvatilišta, neophodnog u njihovom vraćanju na prostor u kom su nekada nesmetano živeli.

jelen, jeleni, naseljavanje, Zlatibor
foto: RTS Printscreen

„Razbijena im je socijalna struktura kada su hvatani i onda je jako bitno da taj period karantina koji provedu u prihvatilištu provedu i formiraju jednu zajednicu, jedno krdo. Nadamo se da će to biti i ovog puta, jer su hvatani u različitim lovištima, ali je jako bitno da taj deo koji provedu dole, da se naviknu na nove uslove sredine. Dole su šume hrast, ovde je bor“, naglašava Milun Melović iz Lovačkog udruženja „Zlatibor“ iz Čajetine.

I ne samo borove, navikavaju se i na bukove šume Tare na koju je najpre počelo doseljavanje, ali i na druge stanovnike šume.

„Planskim gazdovanjem i čuvanjem divljači, i odvajanju, naravno, i postavljanjem raznih prepreka za medvede i vuka, uspeli smo da očuvamo, da nismo imali gubitaka od divljih životinja“, napominje Aleksnadar Stanojević, predsednik Lovačkog saveza Zapadne Srbije.

Među 67 jedinki pristiglih na Taru u protekle četiri godine petnaestak je i prinova. Na Zlatiboru, u prošlogodišnjem krdu od dvadeset jelena jedna, ali se čekaju na proleće i nove. Na Zlataru, četiri su prinove među njih 40. To je dobar znak da se jelenska divljač prilagodila prostoru na kom je nije bilo više decenija.

Naseljavanje se nastavlja i proširiće se i na prijepoljske planine, do kojih jeleni već i sami stižu, a prelaze i u Bosnu. Ovo je proces naseljavanja jelena, tako da je njihov lov strogo zabranjen i sasvim sigurno ga neće biti dok se ne formira stabilna populacija.

Kurir.rs/RINA/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track