BUDI VIĐEN, BUDI BEZBEDAN: Za veću bezbednost pešaka u saobraćaju, akcija na centralnom trgu u Loznici
Foto: Kurir/T.I.

BUDI VIĐEN, BUDI BEZBEDAN: Za veću bezbednost pešaka u saobraćaju, akcija na centralnom trgu u Loznici

Srbija -

Agencije za bezbednost saobraćaja u saradnji sa MUP-om i Savetom za bezbednost saobraćaja Loznice večeras je na centralnom lozničkom trgu sprovela akciju "Da se bolje vidimo" prvenstveno usmerenu na pešake kako bi se povećala njihova vidljivost u noćnim uslovima. Statistika kaže da pešaci u Srbiji predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju i čine oko četvrtine svih poginulih lica u saobraćajnim nezgodama što treba promeniti i povećati njihovu bezbednost.

Loznica, bezbednost u saobraćaju
foto: Kurir/T.I.

Mijat Cerović iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je da je cilj edukovati građane da kada su pešaci uvek nose nešto svetlo na sebi u noćnim uslovima kako bi bili što uočljivi vozačima, a Lozničanima je poklanjan promo – materijal kao i svetloodbojni prsluci i slične stvari koje pomažu da noću budu uočljivi na putu. On je istakao da su van naselja pešaci noću uglavnom u tamnijoj odeći, slabije se vide pa često dolazi do saobraćajnih nezgoda. Na štandu je bio i Dejan Stalović, gradski menadžer, koji je podsetio da je u prethodnom periodu lokalna samouprava preko svog Saveta za bezbednost saobraćaja imala brojne aktivnosti na poboljšanju bezbednosti na lozničkim putevima i ulicama. Kako je istakao, Loznica je među prve tri lokalne samouprave koje su usvojile Strategiju o bezbednosti u saobraćaju, a u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom urađena je Studija o saobraćaju.

Loznica, bezbednost u saobraćaju
foto: Kurir/T.I.

- Imamo dobru saradnju sa Policijskom stanicom u Loznici kojoj smo poklonili jedno vozilo, dva motocila kao i određeni broj droga tekstova, skenera i štampača. Delili smo automobilska sedišta za decu, uradili poligon za obuku vozača, imali trening bezbedne vožnje za motocikliste i slično. Radimo i na tehničkom opremanju za što bezbedniji saobraćaj na području grada. Postavljena je kamera za merenje brzine kretanja vozila na putu Loznica-Banja Koviljača, a u toku je dobijanje dozvole da ih bude i na još pri prilaza gradu, na valjevskom i šabačkom putu kao i Ulici Republike Srpske. Modernizovani su postojeći semafori u gradu, a uskoro će ih dobiti još nekoliko raskrsnica. Sve to činimo kako bismo povećali bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a prosebno pešaka koji su najranjiviji – rekao je on i apelovao na sve učesnike u saobraćaju, danas posebno pešake, da se ponašaju u skladu sa propisima i tako čuvaju i sebe i druge.

Loznica, bezbednost u saobraćaju
foto: Kurir/T.I.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track