Najnovije vesti

RAJAC RAJ ZA LJUBITELJE PARAGLAJDINGA: Veliki broj letača lepe majske dane iskoristio da se vine u nebo, LETI SE I DO CRNE GORE
Foto: RINA

priroda i sport

RAJAC RAJ ZA LJUBITELJE PARAGLAJDINGA: Veliki broj letača lepe majske dane iskoristio da se vine u nebo, LETI SE I DO CRNE GORE

Srbija

Na planini Suvobor, na 848 metara nadmorske visine nalazi se vrh Rajac koji je ime dobio po tome što su za njega mnogi rekli da je upravo "raj na zemlji".

Međutim, priroda nestvarne lepote poznata po čuvenoj kosidbi u julu pravi je raj i za ljubitelje paraglajdinga, a okolina Ljiga važi za jednu od najpoželjnijih za ovaj sport.

To pokazuje i veliki broj letača iz Španije, Beograda, Raške i Kraljeva koji su iskoristili lepe majske vikende na Rajcu kako bi se u nebo vinuli paraglajderima.

Rajac, paraglajding
foto: RINA

- Rajac ima izvanredan teren za paraglajding, a poletište je naročito pogodno za početnike. Na poletište je izašlo više od 30 paraglajderista iz zemlje i inostranstva. Povoljan vetar iz pravca sever i severozapad i vedro nebo smatraju se idealnim okolnostima za našu planinu, pa sam i sama u dvosedu sa iskusnim letačem po prvi put osetila draž ovog sporta - kaže Anđela Ivanović, upravnik Planinarskog doma gde letači najčešće odsedaju.

Paraglajderisti su od svojih sredstava kupili novu stanicu za merenje temperature i brzine i pravca vetra, što će znatno olakšati prikupljanje neophodnih meteoroloških parametara koji omogućavaju lakši i bezbedniji let.

Rajac, paraglajding
foto: RINA

- Kada meteo-stanica bude postavljena i puštena u rad Rajac će znatno podići mogućnosti ne samo za aktivne letače, već i za polaznike obuka koje paraglajderisti periodično relizuju i na našoj planini. Među instruktorima koji ovde često možemo da vidimo je i Petar Lončar sa Zlatibora koji je leteo na svim kontinentima i koji se isključivo bavi obukom letača - ističe Anđela.

Najveći broj letova iznad Rajca završava se na samom poletištu ili na početku serpentina u Slavkovici, ali ima i izuzetaka.

paraglajding
foto: RINA

Povoljni vetrovi često se koriste za letove do Mrčajevaca, Vrnjačke Banje, Pranjana i mesta na sličnim razdaljinama jer se svaki takav let boduje i pravi rang-lista letača.

Vrlo retko dolazi i do izuzetaka, pa se leti satima, pa čak i do Crne Gore, ali to su jedinstveni slučajevi, prenosi RINA.

(Kurir.rs/ RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja