75 GODINA VPD U KRUŠEVCU: Prvi štićenik došao zbog krađe očevog dvogleda, dosad kroz ustanovu prošlo 10.049 maloletnika
Foto: Kurir/Ž.M.

jubilej

75 GODINA VPD U KRUŠEVCU: Prvi štićenik došao zbog krađe očevog dvogleda, dosad kroz ustanovu prošlo 10.049 maloletnika

Srbija -

U Vaspitno-popravnom domu (VPD) u Kruševcu održana je svečanost povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada. Prisustvovali su gradonačelnica Jasmina Palurović, predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, narodni poslanici, predstavnici Ministarstva pravde i drugi predstavnici javno-političkog i privrednog života Grada.

Upravnik VPD Miloš Ristić je govorio o velikom jubileju ustanove.

- Ono što sam zatekao i na neki način nasledio i nastavio jeste dobra praksa i pravac, odnosno otvaranje i približavanje naših štićenika lokalnoj zajednici. Od ustanove koja je izazivala podozrenje i strah, usled višegodišnjeg pažljivog i uzajamnog odnosa, sa Gradom smo postali partneri i prijatelji u svim situacijama, istakao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Slobodan Penezić je poverio ovoj ustanovu odgovoran i delikatan zadatak – resocijalizaciju maloletnika, 11. juna 1947. godine, u kruševački VP dom došao je prvi štićenik – Pavle Milošević, upućen na izdržavanje kazne zbog krađe očevog dvogleda. Dom je imao jugoslovenski karakter, dugi niz godina prihvatana su maloletna lica iz cele SFRJ. Do danas, kroz Dom je prošlo ukupno 10.049 maloletnika, a poslednji upisan u matičnu knjigu došao je 3. juna ove godine.

Vaspitno popravni dom Kruševac, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

- U procesu resocijalizacije u VP domu se danas koriste najsavremenije metode. Pored savetodavnog rada, obrazovanja i stručnog osposobljavanja, uveden je novi sistem bodovanja i nivoa, organizovane sportske aktivnosti, informatička obuka, biblioteka i čitaonica, kompjuterska igraonica i razne sekcije, izjavio je čelnik ove ustanove. Trenutno je u VPD zbrinuto preko 200 mladih.

Tokom poslednjih godinu dana, unapređena je i obnovljena infrastruktura, stočarska i ratarska proizvodnja na sopstvenoj ekonomiji, a nastavljeno je i sa uzgajanjem cveća i cvetnih rasada, kao je upravnik Ristić.

Prema njegovim rečima, VP dom u Kruševcu odabran je za pilot projekat koji se odnosi na pružanje pomoći štićenicima nakon obustave vaspitne mere. Projekat se odnosi na pronalaženje adekvatnog posla nakon njihovog otpusta. Štićenici se odazivaju i na pozive javnih ustanova i preduzeća, a sprovedeno je i više akcija van ustanove. Takođe, izlazili su u susret i osnovnim školama i vrtićima.

U Domu kulture ove ustanove izveden je prigodan kulturno umetnički program, a izvedena je i predstava Peđe Trajkovića "Fajronti" u režiji Radmile Živković, a u izvođenju Dramske sekcije, koja je na ovogodišnjem TIN Festu u Kruševcu osvojila drugu nagradu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track