HORIZONTI KONOPLJARE: U čast praznika Svete Trojice u Čitluku
Foto: Kurir/Ž.M.

Održana 21. kulturna manifestacija

HORIZONTI KONOPLJARE: U čast praznika Svete Trojice u Čitluku

Srbija -

U čast praznika Svete Trojice u Čitluku je održana tradicionalna kulturna manifestacija “Horizonti Konopljare”. Organizovan je kulturno umetnički program, a pred velikim brojem gledalaca nastupili su i vokalni solisti Biljana Jevtić, Aleksandar Ilić, Slobodan Đurković i Nemanja Đurđević.

- Sam naziv manifestacije odnosi se na arheološko nalazište koje se nalazi na lokalitetu zvanom Konopljara u Čitluku, čije su iskopine pronađene, pa se smatra da su prvi stanovnici Čitluka živeli na tom lokalitetu nekada davno, u vreme Neolita - pre 6.000 godina.

Manifestacija je prerasla u tradiciju. Sada je održana 21. put i to svake godine na drugi dan Svete Trojice kada je i slava ovog naseljenog mesta. Ovaj dan slavi svaka kuća u Čitluku, a Čitlučani kao dobri domaćini, pored bogate trpeze, svoje goste su obradovali i koncertom u centru sela. Ova manifestacija je dobro organizovana, što govori i o velikim uspesima i u svim oblastima komunalne infrastrukture, kaže Boban Kostić, predsednik Saveta Mesne zajednice Čitluk.

Čitluk kreće i u nove kulturne i poslovne izazove.

- Jako je bitno napomenuti da od ove godine, po prvi put u ovom delu Srbije, 18. juna biće održana još jedna manifestacija na izletištu Kisela voda pod nazivom “Fijakerijada 2022”. Biće prikazane veštine i lepote paradnih konja, zatim izložba ostalih rasa ovih plemenitih životinja, kao i smotra fijakera u Srbiji, od najstarijih do najmodernijih. Inače, Čitluk spada u red najnaprednijih naselja na teritoriji Grada Kruševca u kojem su sve ulice asfaltirane, dovedena voda, sprovedena kanalizacija, otvorene apoteka i zdravstvena ambulanta, uređeno groblje i izvor lekovite vode. Na svim raskrsnicima postavljeni su mobilijari za najmlađe, uspešno radi OŠ “Sveti Sava” sa 600 učenika, a otvoren je dečji vrtić, ističe Kostić.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track