JEFIMIJINI DANI: U Trsteniku i Manastiru Ljubostinji tradicionalna kulturna i duhovna manifestacija
Foto: Kurir/Ž.M.

tradicija

JEFIMIJINI DANI: U Trsteniku i Manastiru Ljubostinji tradicionalna kulturna i duhovna manifestacija

Srbija -

Tradicionalna kulturno – duhovna manifestacija “Jefimijini dani”, jedna od najznačajnijiih u Srbiji, počela je 15. juna u Trsteniku. Koncert učenika Muzičke škole “Kornelije Stanković” u Trsteniku označio je početak manifestacije, a zatim je usledio program “Od roda svetla i slavna” i beseda prof. dr Dragana Stanića (Ivan Negrišorac), rođenog u Trsteniku 1956. godine, pesnika i predsednika Matice srpske.

Sinoć je održan i koncert Grupa “Biber”, a Milica Bakrač, Gordana Boranijašević i Vesna Paunović Đukić su nastupile u “Vencu pesnikinja”. U Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta je otvorena izložba iz Umetničke galerije Nadežde Petrović iz Čačka i trajaće do 30. juna.

Drugog dana ove manifestacije, u Likovnom salonu Doma kulture otvorena je izložba “Dve strane istog” autorke Marijane Rakićević, uveče je predstavljen 7. broj časopisa “Ljubostinjska prinošenja” na Omladinskom trgu u Trsteniku. Na promociji su učestvovali glavni urednik Dragiša Batoćanin, dr Velibor Lazarević iz Bele Vode i pesnik Veroljub Vukašinović, upravnik Narodne biblioteke “Jefimija”. Planirana je dodela nagrade “Ljubostinjski krin”, a predstaviće se i učenici Muzičke škole “Kornelije Stanković” iz ove pomoravske varoši.

1 / 3 Foto: Kurir/Ž.M.

Poslednjeg dana “Jefimijinih dana”, 17. juna, u Većnici Narodnog univerziteta održaće se okrugli sto “Kosovsko opredeljenje danas”, a učestvovaće Njegovo Preosveštestvo Episkop kruševački gospodin dr David (Perović), dr Boško Suvajdžić, dr Ana Stišović Milovanović, dr Branko Zlatković, Jovan Pejčić, dr Valentina Pitulić i Milisav Savić.

U porti Manastira Ljubostinja biće izveden program “Jefimiji u čast, uz molitvu Gospodnju “Oče naš”, zatim će Nataša Marković kazivati Jefimijinu “Pohvalu Knezu Lazaru”, a u pesničkim prinošenjima nastupiće Đorđo Sladoje, Emsura Hamzić, Radomir Stojanović, Miloš Milišić, Gordana Vlajić, Boško Suvajdžić, Miloš Janković, Nebojša Lapčević i Jelena Kovačević.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade “Jefimijin vez” je Slobodan Jović, koji će posle prijema priznanja imati svoj nastup, a u programu “Muzičko prinošenje” učestvovaće Bojana Peković i Pavlina Radovanović.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Narodni univerzitet Trstenik, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i opština Trstenik.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track