BUCINE DANE OTVORILA ISIDORA MINIĆ Počeo tradicionalni pozorišni festival u Aleksandrovcu (FOTO)
Foto: Ž. M.

manifestacija

BUCINE DANE OTVORILA ISIDORA MINIĆ Počeo tradicionalni pozorišni festival u Aleksandrovcu (FOTO)

Srbija -

Poznata srpska glumica Isidora Minić otvorila je u Domu kulture u Aleksandrovcu 7. pozorišni festival koji se održava u čast zavičajnog pesnika Župe i istaknutog pozorišnog i književnog kritičara Milosava Buce Mirkovića.

- Organizacija manifestacije u sadašnjem vremenu je veliki podvig, a prvo svečano veče posvećeno je velikoj srpskoj i jugoslovenskoj rediteljki i osnivaču Bitef festivala Miri Trailović. Aleksandrovac ima Jelenu Stajkovac koja izgara za pozorišnu umetnost i koja je najzaslužnija za organizaciju ovog festivala tokom kojeg će ljubitelji pozorišne umetnosti puniti dušu i uživati u vrhunskim predstavama - istakla je Isidora Minić.

Direktorka Festivala, glumica Jelena Stajkovac, naglasila je potrebu pozorišnog stvaralaštva utabanim stazama Mire Trailović, Mire i Bojana Stupice, Danila Stojkovića, Milene Dravić i ostalih velikih srpskih umetnika.

Predsednik opštine Mirko Mihajlović nadahnuto je govorio o liku i delu Buce Mirkovića i izrazio očekivanja da će publika sedam dana uživati u odabranim pozorišnim predstavama.

1 / 5 Foto: Ž. M.

Pre početka festivala učenici Srednje škole "Sveti Trifun" održali su defile i prošetali su centrom Aleksandrovca sa maskama, a otvorena je "Bucina kafana" kod Fontane vina. Muzičari su upotpuni događaj sa pesmama koje je voleo čuveni i nenadmašni Buca.

Pozorišni festival je počeo predstavom "Sveta Prada" Bitef teatra.

Večeras je odigrana predstava "Upotreba čoveka" koprodukcija Novog Tvrđava teatra - Budve Grad Teatra, East West centra iz Sarajeva i Ujvideki szinhaz iz Novog Sada. Sutra je na repertoaru "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" beogradskog Narodnog pozorišta, a u četvrtak će biti odigrana predstava "Rolerkoster" Ateljea 212. Subota je predviđena za predstavu "Crna ovca" Кraljevačkog pozorišta, a poslednjeg dana festivala u nedelju biće svečana dodela nagrada "Zlatno zrno".

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track